Lleida inicia el dia 1 de gener la Capital de la Cultura Catalana 2007 amb 1.100 actes programats i 1.400 voluntaris inscrits


Representants de l’Ajuntament de Lleida, Consell Comarcal del Segrià, Diputació de Lleida, Delegació territorial del Govern català a Lleida, subdelegació del Govern central a Lleida i de l’organització Capital de la Cultura Catalana el passat dia 12 de desembre a La Seu Vella de la ciutat.

Amb l’arribada de l’Any Nou la ciutat de Lleida inicia oficialment la seva Capital de la Cultura Catalana 2007, una capitalitat que desenvoluparà un programa de més de 1.100 actes i que aquest dissabte ha arribat ja als 1.400 voluntaris inscrits, amb la denominació d’Amic de la Capital de la Cultura Catalana 2007. El ritme d’inscripcions ha anat augmentant considerablement a mesura que s’apropa el començament de la capitalitat cultural de Lleida, quarta Capital de la Cultura Catalana de la història després de Banyoles 2004, Esparreguera 2005 i Amposta 2006 i abans no sigui el torn de Perpinyà 2008.
 
Lleida iniciarà formalment la capitalitat cultural el dissabte 13 de gener, amb un acte institucional a La Paeria i una festa popular al carrer, que donarà pas a un any on la cultura serà la protagonista amb més d’un miler d'activitats programades en tots els àmbits, organitzades pel propi Ajuntament de Lleida, altres institucions i per més de dues-centes cinquanta entitats de la ciutat, les quals tindran una participació molt activa en la capitalitat.
 
Entre les activitats programades destaquen:

Música:
Concert de l’Orquestra Julià Carbonell en honor a Josep Lladonosa (18 de gener) en el centenari del seu naixement. L’orquestra també interpretarà Enric Granados a l’octubre en el 140 aniversari del compositor. Concert d’homenatge a Ricard Viñes (1 de març). Recital de Lluís Llach (9 de març). El Festival Jazz Tardor editarà un CD d’homenatge als principals músics de jazz lleidatans.
 
Arts escèniques:
La temporada teatral inclourà produccions del Teatre Lliure i el Teatre Nacional de Catalunya i espectacles de Dagoll Dagoll, de dansa i circ. Esbòs Dansa, al claustre de la Seu Vella el 14 de juny dins dels actes commemoratius de la invasió borbònica del 1707. Estrena a l’octubre del muntatge teatral Una fantasma com n’hi ha poques , obra inèdita de Màrius Torres.
 
Audiovisuals:
Exposició al febrer dedicada a la figura de l’historiador del cine Miquel Porter Moix. Estrena l’1 de març de Lux, un film d’animació amb la Seu Vella com a protagonista, de l’alemany Vuk Jevremovic i la lleidatana Raquel Fontich, en el marc del festival Animac.
 
Literatura i publicacions:
Publicació a l’octubre de la invasió borbònica de Lleida en clau de còmic 1707-2007. El número 22 de la revista cultural URC, dedicat a Maria Mercè Marçal. Presència de Lleida a la Fira Internacional del Llibre de Frankfurt.
 
Exposicions:
Mostra d’homenatge a Ricard Viñes, al març al Museu Morera. Exposició al juny al Museu de l’Aigua sobre Fred S. Pearson i la Canadenca. A l’estiu se celebraran 35 anys de poesia visual a Catalunya amb exposicions i altres activitats. Exposició a l’IEI a l’octubre sobre el centenari de la riuada de Lleida del 1907.
 
Cultura popular i festes:
Commemoració dels 300 anys de la invasió borbònica de Lleida amb una fira de recreacions històriques, al març a la Seu Vella. Trobada a Lleida dels Armats de Catalunya (17 de març). Durant la Festa Major de Maig se celebrarà el centenari del Marraco.

Pensament:
Jornada a l’abril amb els centres d’investigació local i comarcal dels territoris de parla catalana. Diàleg sobre el llegat grecoromà a Catalunya, al novembre.
 
Entitats adherides:
Marató de 100 km al voltant de la Seu Vella al febrer. Obres de Giacometti i Cristófol a La Caixa. Arxius de Joan Fuster a la Universitat de Lleida.
 
A més de la Capital de la Cultura Catalana de Lleida, el 2007 Luxemburg i Sibiu (Romania) seran les capitals europees de la cultura, Cuzco (Perú) serà la Capital Americana de la Cultura i São João del-Rei serà la Capital Brasilera de la Cultura de l’any vinent.

31-01-2006


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2019