Lleida inaugura oficialment la seva Capital de la Cultura Catalana 2007 amb la voluntat d'impulsar i projectar la ciutat


1) Saló de Plens de l’ajuntament de Lleida. D’esquerra a dreta: Jaume Roura, tinent d’alcalde de Cultura de l’ajuntament de Perpinyà, Capital de la Cultura Catalana 2008; Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana; Àngel Ros, alcalde de Lleida, Capital de la Cultura Catalana 2007; Joan Manuel Tresserras, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Xavier Sàez, tinent d’alcalde de Cultura de Lleida, i Joan Maria Roig, alcalde d’Amposta, Capital de la Cultura Catalana 2006.

2) La gran pancarta de La Seu Vella il.luminada pel foc artificial a la façana de l’Institut Municipal d’Acció Cultural de Lleida.

La ciutat de Lleida ha obert oficialment aquest dissabte, dia 13 de gener, la seva Capital de la Cultura Catalana 2007, quarta capital cultural dels territoris de parla catalana després de Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006 i abans no sigui el torn de Perpinyà 2008.
 
L’acte oficial d’inauguració s’ha fet al Saló de Plens de la Paeria, ple a vessar de representants de totes les institucions de la demarcació, mitjans de comunicació i de les més de dues-cents cinquanta entitats que donen suport a Lleida 2007.
 
El conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Joan Manuel Tresserras, ha expressat que “la Capital de la Cultura Catalana és l’oportunitat per impulsar el pes de Lleida en el conjunt del país”. Tresserras ha manifestat en el seu parlament que “la capitalitat cultural és com una excusa que les ciutat han d’utilitzar per augmentar el seu pes en el territori i avançar envers la Catalunya equilibrada”.
 
Les paraules de Tresserras han estat recollides per l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, que s’ha mostrat segur que Lleida desenvoluparà la seva capitalitat amb la voluntat de marcar un abans i un després per a la ciutat, idea compartida per totes les persones que han intervingut en l’acte.
 
De la seva banda, Joan Maria Roig, alcalde d’Amposta, que ha passat simbòlicament el relleu de la Capital de la Cultura Catalana a Lleida, ha expressat el seu convenciment que, igualment com ha succeït a Amposta 2006, la capitalitat de Lleida 2007 servirà per augmentar la cohesió social d’aquest municipi així com per a projectar la potència cultural de Lleida al conjunt del territori.
 
Jaume Roure, tinent d’alcalde de Cultura de l’ajuntament de Perpinyà, que serà la Capital de la Cultura Catalana 2008, ha manifestat el seu convenciment que “el 2007 i el 2008 són una excel.lent oportunitat per a retrobar-nos els qui vivim al nord i al sud dels Pirineus, però que compartim un mateix espai cultural i lingüístic”.
 
El president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, ha recordat que “la Capital de la Cultura Catalana és una iniciativa nascuda, promoguda i impulsada des de la societat civil amb l’objectiu de contribuir a ampliar la difusió, ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes; contribuir a incrementar la cohesió cultural del domini lingüístic català i, finalment, permetre un millor coneixement de les ciutats designades com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l’interior com a l’exterior el país”. Alhora, ha expressat públicament el reconeixement a Amposta “per la seva extraordinària capitalitat cultural” i ha conclòs que “per tot el treball desenvolupat fins ara per l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC), la resta de dependències de La Paeria, les altres institucions, les entitats adherides i els voluntaris, per les complicitats establertes en tots els àmbits, per l’adhesió i il.lusió ciutadana entorn la capitalitat, no tenim cap mena de dubte que la Capital de la Cultura Catalana Lleida 2007 marcarà un abans i un després per a la ciutat, per a la cultura catalana i per a la nostra nació mil.lenària”.
 
Xavier Sàez, tinent d’alcalde de Cultura i president de l’IMAC ha llegit la “Declaració de Lleida”, document on s’expressa que “en tant que Capital de la Cultura Catalana 2007, la ciutat de Lleida es compromet a recollir el llegat històric i emocional que ens fa ser un poble tenaç i emprenedor i, emulant l’ombra del campanar de la Seu Vella, projectar-lo dia a dia a través de més de mil accions culturals que parlin del brillant futur que desitgem per al nostre poble”.
 
Posteriorment a l’acte protocol.lari a l’ajuntament, el centre de la ciutat de Lleida ha acollit un espectacle de cultura popular. Presidits per Lo Marraco s’han pogut veure i escoltar els grallers, els capgrossos i els gegants de Lleida, que han ofert el tradicional ball de caballets i el ball dels gegants, a més de diferents actuacions dels Castellers de Lleida.
 
Després, i en la mateixa cèntrica àrea de la ciutat, ha començat un audiovisual amb una breu història de la proclamació de Lleida com a Capital de la Cultura Catalana 2007 i la intervenció de diversos grups de teatre. El desplegament d’una gran pancarta commemorativa de la capitalitat, que ha culminat amb una traca gegant, ha donat per acabats els actes al carrer.
 
Al vespre, el teatre Principal de Lleida ha acollit la representació de la sarsuela Cançó d’amor i de guerra , pels Amics de l’Òpera de Sabadell.

13-01-2007


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2019