El Centre històric de Vic ha estat elegit com la sisena meravella de Catalunya
El Centre històric de Vic (Osona) ha estat elegit per votació popular com la sisena meravella del patrimoni cultural material de Catalunya, després que en setmanes anteriors La Seu Vella de Lleida, el conjunt arqueològic de Tàrraco, el monestir de Sant Miquel de Cuixà, la Sagrada Família de Barcelona i el Celler Cooperatiu de Gandesa també varen ser elegits com una de les 7 meravelles de Catalunya. El Centre històric de Vic, o conjunt monumental d’aquesta població de la Catalunya central, ha aconseguit el 28% dels 8.711 vots emesos pels ciutadans, en aquesta iniciativa promoguda per l’organització Capital de la Cultura Catalana i Catalunya Ràdio.
De les catorze propostes de la Catalunya Central, corresponents a les comarques de l’Anoia, Bages, Berguedà, Osona i Solsonès, que optaven a convertir-te en una de les 7 meravelles de Catalunya, després del Centre històric de Vic, amb un 28% de votació, s’ha classificat el monestir de Sant Benet de Bages, amb un 26%, i el Castell de Cardona, amb un 19% dels vots emesos. La resta de propostes (Basílica de la Seu de Manresa, Castell de Claramunt, Catedral de Solsona, Colònies tèxtils del Berguedà i del Bages, Església de Sant Jaume de Frontanyà, Església de Sant Martí de Puig-Reig, Església de Santa Maria i Castell de Lluçà, Monestir de Sant Pere de Casserres, Museu Molí Paperer de Capellades, Santa Cova de Manresa i el Santuari del Miracle) s’han endut el 27% restant dels vots emesos.
El centre històric de Vic, de gran riquesa arquitectònica i cultural, té un conjunt medieval de cabdal importància i molts edificis d’arquitectura modernista. En aquesta àrea hi podem trobar, entre molts altres, la plaça Mercadal, que acull el mercat des de temps immemorials; la Casa de la Ciutat, que té com a base l’edifici gòtic construït l’any 1388; la Catedral, en la qual s’hi barregen estils que van del romànic al neoclàssic i que té unes pintures murals de Josep M. Sert que enriqueixen l’interès monumental del conjunt; el Palau Episcopal, l’origen del qual és del segle XII; moltes esglésies o convents com ara la de Sant Just (gòtica), Sant Domènec (barroc), Sant Antoni M. Claret, Dolors (barroc), Pietat (barroc), Santa Teresa (barroc), Sant Felip (barroc), Mercè (noucentista), Sagramentàries (eclèctic historicista); el Museu Episcopal, que disposa d’una de les col.leccions de pintura i escultura medievals més importants d’Europa; el Temple Romà, construït a principis del segle II, i Castell dels Montcada; l’Hospital de la Santa Creu, fundat el 1348; el Pont de Queralt, un dels antics portals de la Muralla; l’Albergueria, d’època romànica; les cases o palaus Bayés, Bojons, Clariana, Colomer, Cortada, Galadies, Masferrer, Ricart, Parella, Sala i Sant Miquel dels Sans; les muralles de Pere III, etc.
L’elecció de les 7 meravelles de Catalunya és una iniciativa impulsada i desenvolupada per l’organització Capital de la Cultura Catalana i Catalunya Ràdio, en el marc de les activitats extraordinàries al que es realitza a les ciutats designades com a capital cultural (Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007 i Perpinyà 2008) i amb la voluntat de divulgar el patrimoni català d’una manera didàctica, pedagògica, lúdica i, alhora, motivar el coneixement i la visita als llocs seleccionats.
D’altra banda, fins diumenge vinent, a les dotze de la nit, es pot participar en l’elecció de la setena meravella del patrimoni cultural material de Catalunya, que correspondrà a l’àrea Girona-Rosselló i que haurà de sortir d’alguna de les dinou propostes que corresponen a les comarques de l’Alt Empordà, el Baix Empordà, la Garrotxa, el Gironès, el Pla de l’Estany, el Ripollès, el Rosselló i la Selva.
Per a fer-ho cal enviar un SMS al número 7217 escrivint CCC, deixar un espai en blanc, i després indicar el nom de la proposta de meravella votada (cost del missatge 1,20 € + iva). Més informació a www.ccc.cat
S’entén per meravella del patrimoni cultural material de Catalunya aquells indrets de valor excepcional, que representin una obra mestra de l'enginy creador humà; siguin un testimoni excepcional de l’arquitectura, l’escultura, la pintura, les arts monumentals o l’urbanisme, o bé un exemple eminent d'un tipus de construcció que il·lustri algun període de la història de Catalunya.
L’elecció de les set meravelles del patrimoni cultural de Catalunya pren com a referència les set meravelles del món antic, reconegudes universalment. Van ser la Gran Piràmide de Kheops a Gizeh, els jardins penjants de Babilònia, el Temple d'Àrtemis a Efes, l’Estàtua de Zeus a Olímpia, el Mausoleu de Mausol a Halicarnàs, el Colós de Rodes, i el Far d'Alexandria.
El calendari complert d’elecció de les 7 meravelles del patrimoni cultural material de Catalunya es pot consultar a www.ccc.cat , on també hi ha assenyalades les 100 propostes que opten a convertir-se en alguna de les 7 meravelles de Catalunya.
23-05-2007 |