Amposta, Patres (Grècia), Córdoba (Argentina) i Olinda (Brasil) capitals culturals del 2006


Aquest proper diumenge, dia 1 de gener, entraran en vigor les noves capitals culturals de l'any 2006, segons que ha informat l'organització Capital de la Cultura Catalana i el Bureau Internacional de Capitals Culturals.
 
En el cas de la Capital Europea de la Cultura, que és el origen històric de les capitals de la cultura, la ciutat grega de Patres 2006 rellevarà a Cork 2005 (Irlanda).

En els territoris de parla catalana, Amposta (Montsià) serà la Capital de la Cultura Catalana 2006. Amposta substitueix a Esparreguera 2005 (Baix Llobregat Nord) com a ciutat referent per a la cultura catalana. Banyoles (Pla de l'Estany) fou la capital cultural el 2004 i Lleida (Segrià) ho serà el 2007. El Conseller primer, Josep Bargalló, va declarar en la cloenda de la Capital de la Cultura Catalana d'enguany que é─˙és així, amb l'esforç vers projectes com la capitalitat cultural que es construeix un país més fort, més modern, més avançat, més culte i, en definitiva, més lliureé─¨.
 
En el continent americà, la ciutat argentina de Córdoba substituirà a Guadalajara 2005 (Mèxic) com a referent cultural de les Amèriques durant tot l'any vinent. L'alcalde de Córdoba, Luís Alfredo Juez, ha manifestat que é─˙la cultura no repara en governants, credos o colors polítics. Córdoba és el cor de la cultura i la capitalitat cultural és l'oportunitat que tenim per a demostrar-ho. És per això que comprometo els ciutadans perquè tots ens sentim responsables del que comencem diumenge vinent. Per a l'èxit de la nostra Capital Americana de la Cultura 2006 es necessària la implicació de tots els cordovesosé─¨.

De la seva banda Brasil, el cinquè país més poblat del món, inicia amb Olinda (Pernambuco) la seva pròpia capital cultural. El Ministre Federal de Cultura de Brasil, Gilberto Gil, ha expressat la seva satisfacció per l'inici de la primera Capital Brasilera de la Cultura de la història, ha felicitat el Bureau Internacional de Capitals Culturals per haver instaurat la capital cultural al Brasil i ha manifestat que é─˙Olinda és la Capital Brasilera de la Cultura pel respecte que Brasil té per aquesta ciutat i per la bellesa de la seva dimensió cultural. La importància d'aquesta distinció marcarà molt positivament el futur d'Olinda i de la cultura brasileraé─¨.

El president de l'organització Capital de la Cultura Catalana i del Bureau Internacional de Capitales Culturales, Xavier Tudela, ha declarat que é─˙cada vegada més països o zones culturals estan posant en marxa llurs capitals culturals, perquè la iniciativa és un bon instrument d'integració, de cohesió social, promoció de la cultura i projecció positiva de la ciutat elegida. És per això que des del Bureau estem treballant en la instauració de noves capitals culturals en diverses zones del món, algunes de les quals entraran en vigor el 2007é─¨.
 
Finalment, aquest proper any 2006 se celebrarà a Grècia, per primera vegada en els vint anys d'història de les capitals de la cultura, una Exposició Internacional de Capitals Culturals, en la qual hi participaran les capitals europees de la cultura i la majoria d'altres capitals culturals existents en el món, entre les quals la Capital de la Cultura Catalana Amposta 2006.

27-12-2005


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024