La Capital de la Cultura Catalana 2008 commemora el sisè centenari del Concili de Perpinyà


Convent dels Mínims, on es commemorarà el sisè centenari del Concili de Perpinyà.

Aquest proper dijous, dia 24 de gener, s’inaugura a la Capital de la Cultura Catalana Perpinyà 2008 un col.loqui internacional que commemorarà el sisè centenari del Concili de Perpinyà (1408-1409).
 
Aquest concili és un episodi que va ajudar a solucionar el Gran Cisma d’Occident (1378-1417). El papa avinyonès Benet XIII convocà aquest concili mentre que, per la seva banda, el papa Urbanià s’encarregava d’organitzar un concili de la seva obediència a Cividale, Friül. Benet XIII demanà als pares conciliars si calia acceptar la invitació proposada pels cardenals seccessionistes de les dues obediències. És a dir, participar al concili unitari previst a Pisa el 25 de març de 1409. Li demanaren d’enviar una ambaixada, la qual arribà massa tard a Pisa.
 
El col.loqui, dirigit per Hélène Millet, encarregada d’investigacions al CNRS (Centre Nacional de la Recerca Científica de França), se celebrarà a la capella Nostra Senyora de la Victòria, del Convent dels Mínims de Perpinyà. Hi participaran conferenciants que vénen de diverses universitats europees. Especialistes, entre d’altres, de les universitats de Perpinyà, Montpeller, Tolosa de Llenguadoc, Pau, Barcelona, Lleida, Madrid, Dublín, etc., els quals reviuran aquest episodi de la història europea.
 
La cloenda d’aquestes dues jornades d’estudi tindrà lloc el dissabte 26 al matí, amb la visita del palau dels reis de Mallorca a càrrec d’Henri Pradalier (Universitat Tolosa-Le Mirail) i de l’església de La Real, tot seguint l’itinerari de la processó d’obertura del Concili de Perpinyà, el 15 de novembre de 1408.
 
Entre els ponents hi intervindran Prim Bertan, de la Universitat de Barcelona, que parlarà sobre “L’Església d’Aragó i el Concili de Perpinyà”; Isabel Grifoll Avila, de la Universitat de Lleida, que dissertarà sobre “El Concili de Benet XIII en la literatura catalana (Francesc Eiximenis, Vicent Ferrer i Bernat Metge), i Flocel Sabaté Curull, també de la Universitat de Lleida, que intervindrà en una taula rodona oberta al públic sobre “El lloc del Concili de Perpinyà en la història dels concilis i de l’Església”.

21-01-2008


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024