Brasília inaugura la setmana vinent la seva Capital Americana de la Cultura 2008
La capital federal del Brasil iniciarà la setmana vinent la seva Capital Americana de la Cultura 2008. Brasília serà el referent cultural de les Amèriques durant tot aquest any. Xavier Tudela, president del Bureau Internacional de Capitals Culturals, es desplaçarà fins a Brasília per assistir a l’inici de la capital cultural de la ciutat més gran que, fins ara, ha tingut la distinció de capital cultural del continent americà.
Xavier Tudela, conjuntament amb el delegat del Bureau al Brasil, Màrius Vendrell, s’entrevistarà amb el Governador de Brasília, José Roberto Arruda, així com amb el ministre federal de Cultura, Gilberto Gil, diputats federals, etc. Està previst que el president Lula assisteixi també a l’inici de la capitalitat cultural Brasília 2008.
Xavier Tudela ha declarat avui que “amb la Capital Americana de la Cultura 2008 Brasília reforçarà la seva projecció internacional i el món podrà veure que les utopies socials i culturals són possibles de realitzar si es té la ferma convicció de desenvolupar-les”.
Fa exactament vint anys que Brasília fou inscrita en la llista de bens del Patrimoni Mundial per la Unesco (Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura), per ser un marc d’arquitectura i urbanisme moderns. Diferent de les ciutats convencionals, que s’han anat formant al llarg del temps, Brasília, que l’any 2010 celebrarà el cinquantè aniversari de la seva fundació, fou dissenyada totalment abans d’iniciar-se la seva construcció. La ciutat està organitzada per sectors d’activitats i d’ocupació, com per exemple l’hospitalari, hoteler, bancari, comercial, d’habitatge, de lleure, etc. La seva concepció urbanística prioritza la preservació i la convivència harmoniosa amb el medi ambient.
L’arquitecte Oscar Niemeyer, que recentment ha complert un segle de vida, i l’urbanista Lúcio Costa, van projectar Brasília amb unes característiques peculiars i excepcionals, que la fan única en el món.
Brasília té una població de gairebé dos milions i mig d’habitants i una superfície de 5.802 km². La ciutat té l’àrea més gran del món preservada com a patrimoni de la humanitat amb gairebé 112 km².
La capital federal del Brasil figura en la llista de Patrimoni Mundial com a únic bé contemporani en merèixer aquesta distinció, al costat de ciutats centenàries o mil.lenàries del món. Com a Capital Americana de la Cultura 2008 Brasília pretén transformar-se en un pol d’atracció cultural del Brasil i del món, i no solament ser considerada com la capital política i administrativa del cinquè país més poblat del planeta.
La Capital Americana de la Cultura (CAC), creada el 1997, té com a objectiu promoure la integració interamericana des de l’àmbit cultural, contribuir a un millor coneixement entre els pobles del continent americà, respectant la seva diversitat nacional i regional i posant de relleu alhora el patrimoni cultural comú. L’Organització Capital Americana de la Cultura és membre del Bureau Internacional de Capitals Culturals, promou internacionalment les ciutats capitals culturals i estableix nous ponts de cooperació amb Europa, continent que té establerta la capital cultural des de 1985. Està acreditada davant l’Organització dels Estats Americans (OEA) i té el reconeixement dels parlaments Llatinoamericà i Europeu. Fins ara, han estat designades com a Capital Americana de la Cultura les següents ciutats: Mérida (Mèxic) 2000; Iquique (Xile) 2001; Maceió (Brasil) 2002; Ciutat de Panamà (Panamà) i Curitiba (Brasil) 2003; Santiago (Xile) 2004; Guadalajara (Mèxic) 2005; Córdoba (Argentina) 2006, Cuzco (Perú) 2007, i Brasília (Brasil) 2008.
El Bureau Internacional de Capitals Culturals és un organisme que agrupa la Capital Americana de la Cultura (www.cac-acc.org), la Capital Brasileira da Cultura (www.capitalbrasileiradacultura.org), la US Capital of Culture (www.culturalcapital.us), i la Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat ) , com a iniciatives consolidades, i altres projectes de capitals culturals en preparació.
25-02-2008 |