Perpinyà explica al Quebec la seva Capital de la Cultura Catalana 2008


Christine Pagnon-Maudet durant la seva intervenció sobre la Capital de la Cultura Catalana Perpinyà 2008 al Quebec.

La professora i investigadora de la universitat de Perpinyà, Christine Pagnon-Maudet, ha intervingut en el col.loqui internacional de les trobades Samuel de Champlain sobre turisme, que s’ha celebrat a Montreal i la ciutat de Quebec. Pagnon-Maudet ha intervingut en l’apartat de turisme i cultura amb una conferència titulada “Capital de la Cultura Catalana Perpinyà 2008: consagració identitària o reinvenció cultural i turística?
 
Després d’explicar les característiques de la ciutat de Perpinyà i Catalunya Nord, i detallar l’origen i desenvolupament de la Capital de la Cultura Catalana, la professora de la universitat de Perpinyà va detallar que “més enllà de la satisfacció i repercussions obtingudes per la distinció de ser durant una any la Capital de la Cultura Catalana, la capitalitat té per a Perpinyà una dimensió simbòlica particular. Que tot Catalunya reconegui la seva condició de ciutat catalana significa ser reconeguda com a tal pels germans del sud, més enllà de separacions jacobines i de barreres ideològiques, més enllà de fronteres polítiques i també afavoreix la seva projecció exterior. Aquest reconeixement de la identitat catalana a la Catalunya septentrional és recent. Data dels anys noranta, amb motiu d’una conjunció favorable d’evolucions polítiques, d’abolició de fronteres físiques i duaneres entre Espanya i França, vinculades a la forta voluntat de les col.lectivitats locals dels dos països que ha permès aquesta aproximació transfronterera”.
 
Christine Pagnon-Maudet ha explicat també en aquest col.loqui internacional que “aquest apropament ha permès als nordcatalans recuperar la seva pròpia identitat, abans relegada a l’àmbit familiar i amical, tornant a començar el bilingüisme català-francès perdut i el despertar d’una consciència de copertinença a l’àmbit francès però també català”.
 
Des d’un punt de vista de destinació turística, la professora de la universitat de Perpinyà considera que “l’arrelament històric i cultural, la profunda catalanitat de la ciutat es manifesten avui dia a través de la llengua, una vitalitat artística i tradicions singulars, aliats d’una gastronomia específica. Construir un destí turístic ben definit preserva aquesta identitat col.lectiva retrobada i situa a Perpinyà com a ciutat pont. Ahir Marca Hispànica i avui Marca europea”.

15-06-2008


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024