Escaldes-Engordany (Andorra) serà la Capital de la Cultura Catalana 2011


Escaldes-Engordany 14-10-2008. Presentació de la candidatura d’Escaldes-Engordany a la Capital de la Cultura Catalana. D’esquerra a dreta: Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana; el cònsol major (alcalde) d’Escaldes-Engordany, Antoni Martí, i el conseller (regidor) de Cultura del comú d’Escaldes-Engordany, Pere Moles.

La parròquia d’Escaldes-Engordany (Principat d’Andorra) ha estat elegida com a Capital de la Cultura Catalana 2011. La parròquia és la divisió territorial d’Andorra. Està governada pel comú, corporació pública amb personalitat jurídica i potestat normativa local, que també pot presentar projectes de llei al Consell General (Parlament) d’Andorra. Els seus membres s’elegeixen cada quatre anys i inclouen un cònsol major, un cònsol menor i diversos consellers comunals.

Escaldes-Engordany 2011 serà la vuitena Capital de la Cultura Catalana després de Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008, Figueres 2009 i Badalona 2010.

El jurat que ha elegit Escaldes-Engordany 2011 com a Capital de la Cultura Catalana ha estat constituït per Montserrat Casas, rectora de la Universitat de les Illes Balears; Anna M. Geli, rectora de la Universitat de Girona; Antoni Giró, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya; Francesc Xavier Grau, rector de la Universitat Rovira i Virgili; Josep Joan Moreso, rector de la Universitat Pompeu Fabra; David Serrat, anterior rector de la Universitat de Vic; Francisco Toledo, rector de la Universitat Jaume I de Castelló; Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, i Joan Viñas, rector de la Universitat de Lleida.

L’any 2011, la Capital de la Cultura Catalana arribarà per primera vegada al Principat d’Andorra. El cònsol major (alcalde) d’Escaldes-Engordany, Antoni Martí, ha declarat que “la d'Escaldes-Engordany serà la Capital de la Cultura Catalana de tot el Principat d’Andorra perquè totes les parròquies del país i també el Govern nacional hi han donat el seu suport i tindran una implicació important. El nostre lema de la capitalitat serà “Andorra. Font de diversitat”.

El conseller (regidor) de Cultura del comú d’Escaldes-Engordany, Pere Moles, ha recordat que “a nivell parroquial hi havia una gran esperança d’assolir la capitalitat cultural. Estem preparats per a fer aportacions a la cultura catalana des de l’únic Estat del món on la llengua catalana és l’única oficial”.

La Capital de la Cultura Catalana s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l'any 2004.

La Capital de la Cultura Catalana és membre del Bureau Internacional de Capitals Culturals (www.ibocc.org), organisme que agrupa la Capital Americana de la Cultura (www.cac-acc.org), la Capital Brasilera de la Cultura (www.capitalbrasileiradacultura.org), la US Capital of Culture (www.culturalcapital.us) i d’altres projectes de creació de capitals culturals en preparació. Xavier Tudela és el president del Bureau Internacional de Capitals Culturals.

30-10-2008


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024