Asunción (Paraguai) vol potenciar la identitat guaraní amb motiu de la seva Capital Americana de la Cultura 2009


L’alcaldessa d’Asunción, Evangelista Troche de Gallegos, i Xavier Tudela, president del Bureau Internacional de Capitals Culturals.

La ciutat d’Asunción (Paraguai), que serà la Capital Americana de la Cultura 2009, vol potenciar la identitat guaraní amb motiu de la seva Capital Americana de la Cultura 2009. Així ho ha manifestat la intendenta (alcaldessa) d’Asunción, Evangelista Troche de Gallegos, al president del Bureau Internacional de Capitals Culturals, Xavier Tudela, de visita al país. Asunción rellevarà com a referent cultural de les Amèriques a la ciutat de Brasília (Brasil), a partir del proper dia 1 de gener.
 
El guaraní és una llengua ameríndia de l'Amèrica del Sud que es parla a diverses regions de l'Argentina i Bolívia i, sobretot, a gran part del Paraguai. El nom d'aquest país sudamericà és una paraula guaraní que significa "país de molta aigua". Un total de 6 milions de persones parlen el guaraní que, des de 1967, és llengua cooficial al Paraguai. A l’Amèrica precolonial la influència del guaraní s’estenia des del mar Carib fins al riu de La Plata i la serralada dels Andes.
 
La molt noble i lleial ciutat de Nostra Senyora Santa Maria de l’Assumpció (nom oficial de la ciutat) és l’establiment permanent més antic fundat pels espanyols a la conca del riu de la Plata. Es va fundar el 15 d’agost de 1537. És coneguda com la “mare de les ciutats”, perquè durant la conquesta van sortir des d’aquesta ciutat diverses expedicions amb l’objectiu de fundar altres ciutats del con sud americà, entre les quals Buenos Aires per segona vegada, després del primer intent de 1536.
 
Asunción té una població de 515.000 habitants, el que representa aproximadament el 10% del total de la població paraguaiana. En la seva àrea metropolitana hi viuen 1.600.000 persones.
 
La Capital Americana de la Cultura 2009 és la ciutat amb una més gran activitat cultural del Paraguai. Hi trobem diversos teatres, com el Teatre Municipal Ignacio A. Pane. La ciutat també disposa de nombroses biblioteques, entre les quals hi ha la Biblioteca Pública Municipal "Augusto Roa Bastos", la Biblioteca Nacional i la Biblioteca Agrícola Nacional. Alguns dels seus principals museus són el del fang, de la ciutat, del ferrocarril o el museu del Cabildo.

La Capital Americana de la Cultura, creada el 1998, té com a objectius promoure la integració interamericana des de l’àmbit cultural, contribuir a un millor coneixement entre els pobles del continent americà, respectant la seva diversitat nacional i regional, posant de relleu alhora el patrimoni cultural comú. L’Organització Capital Americana de la Cultura és membre del Bureau Internacional de Capitals Culturals, promou internacionalment les ciutats capitals culturals i estableix nous ponts de cooperació amb Europa, continent que té establerta la capital cultural des de 1985. Està acreditada davant l’Organització dels Estats Americans (OEA) i té el reconeixement dels parlaments Llatinoamericà i Europeu. Fins ara, han estat designades com a Capital Americana de la Cultura les següents ciutats: Mérida (Mèxic) 2000; Iquique (Xile) 2001; Maceió (Brasil) 2002; Ciudad de Panamà (Panamà) y Curitiba (Brasil) 2003; Santiago (Xile) 2004; Guadalajara (Mèxic) 2005; Córdoba (Argentina) 2006; Cusco (Perú) 2007; Brasília  (Brasil) 2008, i Asunción (Paraguai) 2009.

El Bureau Internacional de Capitals Culturals (www.ibocc.org) és un organisme que agrupa a la Capital Americana de la Cultura (www.cac-acc.org), la Capital Brasilera de la Cultura (www.capitalbrasileiradacultura.org), la US Capital of Culture (www.culturalcapital.us), i la Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat), com a iniciatives consolidades, i altres projectes de creació de capitals culturals en preparació.

10-12-2008


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024