Escaldes-Engordany (Principat d’Andorra) recorda el primer discurs en català a les Nacions Unides en la seva designació oficial com a Capital de la Cultura Catalana 2011


1) Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana; Antoni Martí, cònsol major (alcalde) d’Escaldes-Engordany, i la ministra d'Afers Exteriors del Govern d’Andorra, Meritxell Mateu.
2) Saló de sessions del Comú durant la cerimònia de signatura.
3) Signatura de l'acord de nominació d'Escaldes-Engordany com a Capital de la Cultura Catalana 2011.
4) Saló de sessions del Comú una vegada acabat l'acte.
5) Assistents a la cerimònia a l'entrada del Comú d'Escaldes-Engordany.

La ministra d'Afers Exteriors del Govern d’Andorra, Meritxell Mateu, el cònsol major (alcalde) d’Escaldes-Engordany, Antoni Martí, i el president de l'organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, han presidit l'acte de signatura oficial de la designació d'Escaldes-Engordany com a Capital de la Cultura Catalana 2011.
 
Aquesta cerimònia marca el compte enrere per a la celebració d'aquest esdeveniment. Ha comptat amb la presència de diverses personalitats del món polític i cultural com la subsíndica general (vicepresidenta del Parlament), Bernadeta Gaspà, el president suplent del grup parlamentari liberal, Jaume Serra, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, i el president del grup parlamentari del CDA+S21, Enric Tarrado. També hi han assistit la cònsol menor  d'Ordino, Consol Naudí, el cònsol menor de la Massana, Josep Maria Garrallà, la cònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, i consellers del Comú de les diferents corporacions, així com la presidenta dels Verds d'Andorra, Isabel Lozano, o el de Renovació Democràtica, Ricard de Haro. A més, a l'acte també hi han estat presents diversos representants de les associacions culturals d’Escaldes-Engordany com l'Associació d'Amics del Pont dels Escalls, l'Esbart Santa Anna, la Unió Pro-Turisme o el Cercle de les Arts i les Lletres.
 
El president de l'organització Capital de la Cultura Catalana ha recordat que Escaldes-Engordany serà la primera capitalitat cultural del Principat d'Andorra i ha destacat que això és fruit de la “unitat, la suma i la voluntat de ser un referent del conjunt del Principat i per al territori”. En aquest sentit, Tudela també ha fet una crida perquè tots els territoris de llengua catalana vetllin per protegir “la nostra llengua, tresor principal i signe d’identitat comú de tots els territoris de parla catalana”.
 
Tudela ha fet un repàs de les diferents ciutats que des del 2004 han acollit aquest esdeveniment i la importància que comporta i ha assegurat que “aquesta capitalitat significarà un abans i un després perquè haurà arribat al tercer dels quatre estats de parla catalana”. Alhora, el president de l'organització Capital de la Cultura Catalana ha remarcat la difusió i repercussió que tindrà aquest esdeveniment tant per a la parròquia d'Escaldes-Engordany com per a la resta d'Andorra afirmant que “sortirà en positiu arreu del món”. Xavier Tudela ha finalitzat la seva intervenció deixant ben clar que un esdeveniment d'aquestes característiques ha de servir per “sumar, cohesionar, il·lusionar, no excloure a ningú i cridar a tothom a que hi participi”.
 
La titular d'Afers Exteriors del Govern d'Andorra, Meritxell Mateu, ha reflexionat al voltant de la societat civil i, en particular, la d'Escaldes-Engordany que ha descrit com una societat que “sempre ha estat bastant innovadora i ha tingut inquietuds per recuperar velles tradicions”.
 
La ministra d'Afers Exteriors també ha felicitat al Comú d'Escaldes-Engordany per impulsar aquesta iniciativa i “per posar el nom d'Escaldes-Engordany i de tot Andorra sobre el mapa”.
 
Per últim, el cònsol major d’Escaldes-Engordany, Antoni Martí, ha citat una de les frases que es poden trobar a l'obra de Miquel Martí Pol Andorra, postals i altres poemes, que va escriure amb motiu de la seva estada al Principat ara fa 25 anys. En aquesta frase, Martí Pol assegura que "la veritable andorranitat no solament és un deure dels que no són andorrans, sinó que afecta als uns i als altres i ha de ser exercida de tal manera que l'únic beneficiari final de l'actitud sigui el propi país". Una reflexió que segons ha indicat Martí segueix sent “més vàlida que mai per a un país que ha evolucionat a gran velocitat i que al meu entendre ha de fer seus conceptes com la cohesió o la integració perquè hem estat i som terra d'acollida”. El cònsol major ha destacat l'esforç tant per part dels andorrans com de les persones que van venir a viure a Andorra, especialment als anys setanta, per mantenir vives les tradicions. Ha posat com a exemples entitats com l'Associació d'Amics del Pont dels Escalls, l'Esbart Santa Anna, la Unió Pro-Turisme o el Cercles de les Arts i les Lletres. Antoni Martí ha indicat que s'han d'establir tots els mecanismes per defensar “un dels béns més apreciats i arrelats a la nostra cultura: la llengua catalana”.
 
El cònsol major també ha recordat un dels moments cabdals per a la història d'Andorra quan el cap de Govern, Óscar Ribas, pronunciava, per primer cop, un discurs en català davant l'Assemblea General de les Nacions Unides, amb motiu de l'admissió del Principat com a 184è estat membre d’aquest organisme internacional. “Un acte més que simbòlic i important per a Andorra i per a la llengua catalana”, ha aformat Martí.
 
Finalment, Antoni Martí ha indicat que la “voluntat d'Escaldes-Engordany és la de contribuir a obrir una finestra al món i considerem que ser la Capital de la Cultura Catalana 2011 serà una bona oportunitat per exportar la nostra cultura a través de tot el mapa lingüístic català, tal i com ja han fet Banyoles, Esparreguera, Amposta, Lleida, Perpinyà i com està fent Figueres enguany o ho farà l'any vinent Badalona”.
 
La Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat) s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l'any 2004.
 
La Capital de la Cultura Catalana és membre del Bureau Internacional de Capitals Culturals (www.ibocc.org), organisme que agrupa la Capital Americana de la Cultura (www.cac-acc.org), la Capital Brasilera de la Cultura (www.capitalbrasileiradacultura.org), la US Capital of Culture (www.culturalcapital.us) i d’altres projectes de creació de capitals culturals en preparació.

02-02-2009


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024