La Capital de la Cultura Catalana Figueres 2009 ha celebrat el Dia Internacional de les llengües maternes de la Unesco


L’alcalde de Figueres, Santi Vila, llegint l’article 2 de la Declaració Universal dels drets humans.

La lectura ininterrompuda en llengües diferents d’articles de la Declaració Universal dels drets humans, per part d’habitants de Figueres, ha estat l’acte lingüístic amb el qual la Capital de la Cultura Catalana 2009 ha celebrat el Dia Internacional de les llengües maternes, avui dissabte, dia 21 de febrer. A Amposta, Capital de la Cultura Catalana l’any 2006 també s’ha celebrat aquesta lectura.

L’acte s’ha celebrat a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, a les 10.30 h., i ha estat presentat per Francesc Cruanyers. La lectura l’han iniciat uns un nen de 10 anys que ha llegit en català, llengua més llegida, entre les que hi ha hagut el castellà, el grec, l’amazic, el sula, l’anglès, el francès, l’àrab, el gallec, l’italià, romanès, flamenc, etc. Han participat a l’acte l’alcalde de Figueres, el vicepresident del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, la representant de l’organització Capital de la Cultura Catalana, diputats, regidors de l’ajuntament, responsables d’entitats de la ciutat, etc.

Actualment, hi ha en el món 6.000 llengües diferents, però amb notables diferències. Hi ha onze llengües que tenen més de cent milions de parlants i que representen el 51% de la població total mundial (mandarí, anglès, espanyol, àrab, hindi, portuguès, bengalí, rus, japonès, francès i alemany). En l’extrem contrari hi trobem que el 95% de les llengües del món són parlades per solament el 5% del total de la població del planeta.

Cada any, un mínim de 10 llengües desapareixen. De les 6.000 llengües parlades, la meitat tenen amenaçada la seva supervivència ja que, aquestes poc més de tres mil llengües, són parlades per menys de deu mil persones.

El Dia Internacional de les llengües maternes fou establert per la Unesco l’any 1999 en el marc dels esforços d’aquesta Organització Internacional per a protegir les 6.000 llengües diferents existents arreu del món i, alhora, preservar la diversitat cultural. La Conferència General, òrgan suprem de la Unesco, va reconèixer el paper que té la llengua materna en el desenvolupament de la creativitat, la capacitat de comunicació i l’elaboració de conceptes, però també en el fet que les llengües maternes constitueixen el primer vector de la identitat cultural.

21-02-2009


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024