La Capital de la Cultura Catalana es promociona a la República Dominicana


1. Rafael Alburquerque, vicepresident de la República Dominicana, i Xavier Tudela, al Palau de la Presidència de la República.
2. Xavier Tudela i el president de la Cambra de Diputats, Julio César Valentín.
3. Lourdes Camilo, subsecretària de patrimoni cultural del ministeri de Cultura; Roberto Salcedo, alcalde de Santo Domingo; Xavier Tudela; Francisco Javier García, ministre de Turisme, i Agripino Núñez, rector de la Pontifícia Universitat Catòlica.

El president de l’organització Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat) i del Bureau Internacional de Capitals Culturals (www.ibocc.org), Xavier Tudela, ha visitat la República Dominicana, país del Carib que té una població de nou milions d’habitants i una superfície de 48.442 km2. La seva capital, Santo Domingo, és la primera ciutat fundada pels europeus a Amèrica. La zona colonial d’aquesta urbs va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.
 
Durant la seva estada a la República Dominicana, Xavier Tudela s’ha entrevistat amb el vicepresident de la República, Rafael Alburquerque; el president de la Cambra de Diputats, Julio César Valentín; el ministre de Turisme, Francisco Javier García; Lourdes Camilo, subsecretaria del ministeri de Cultura; l’alcalde de Santo Domingo, Roberto Salcedo; el rector de la Pontifícia Universitat Catòlica, monsenyor Agripino Núñez, etc. També s’ha reunit amb les comissions de Cultura i Educació de la Cambra de Diputats dominicana.
 
La ciutat de Santo Domingo aspira a ser la Capital Americana de la Cultura 2010. Xavier Tudela ha posat com a exemple, en les reunions i roda de premsa, de l’àmbit de les capitals culturals internacionals a la Capital de la Cultura Catalana. Ha detallat l’origen, el desenvolupament i algunes referències específiques de les capitals de la cultura catalana.

Quant a Figueres 2009, ha detallat l’acte d’obertura de la Capital de la Cultura Catalana d’enguany i la primera sardana aèria de la història que, malgrat el fort vent, es va poder enlairar durant uns minuts, el que ha impressionat fortament als seus interlocutors.
 
Quant a Banyoles 2004, ha explicat com aquest municipi va iniciar un projecte que s’adreça a quatre estats europeus (Espanya, França, Andorra i Itàlia).
 
Quant a Esparreguera 2005, ha posat de manifest el necessari treball conjunt i complementari d’institucions públiques i de la societat civil per assolir amb èxit projectes col.lectius.
 
Quant a Amposta, ha detallat la gran participació popular dels ciutadans en els actes de la seva Capital de la Cultura Catalana 2006.
 
Quant a Lleida, ha destacat els milers de voluntaris que, amb el nom d’Amic de Lleida 2007, van desenvolupar una actuació molt positiva pel coneixement popular de les activitats de la Capital de la Cultura Catalana 2007. També ha fet referència al fet que els diaris de la ciutat van dur el logo i la referència de Lleida 2007 en la seva capçalera durant tots els dies de la capitalitat cultural de fa dos anys
 
Quant a Perpinyà 2008, ha explicat la voluntat de la ciutat de continuar el seu apropament al conjunt de l’espai lingüístic i cultural català.
 
Quant a Badalona, ha manifestat que la seva Capital de la Cultura Catalana 2010 servirà perquè el conjunt dels catalans s’adonin de la riquesa cultural existent en el municipi més poblat que haurà estat mai capital cultural de l’àmbit lingüístic català, ubicat al costat de la ciutat de Barcelona però amb una personalitat pròpia ben evident.
 
Finalment, quant a Escaldes-Engordany 2011, ha informat que, per primera vegada, en la que serà vuitena edició de la Capital de la Cultura Catalana, la capitalitat arriba a l’únic estat del món on la llengua catalana és l’única oficial, la qual cosa ha permès explicar les característiques del Principat d’Andorra.
 
La Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat) s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l'any 2004. Fins ara, han estat elegides com a Capital de la Cultura Catalana: Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008, Figueres 2009, Badalona 2010 i Escaldes-Engordany 2011.
 
La Capital de la Cultura Catalana és membre del Bureau Internacional de Capitals Culturals (www.ibocc.org), organisme que agrupa també la Capital Americana de la Cultura (www.cac-acc.org), la Capital Brasilera de la Cultura (www.capitalbrasileiradacultura.org), la US Capital of Culture (www.culturalcapital.us) i d’altres projectes de creació de capitals culturals en preparació.

02-03-2009


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024