L’organització Capital de la Cultura Catalana inicia la campanya d’elecció dels 10 tresors del patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra


L’organització Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat), en el marc de les seves activitats de divulgació i promoció cultural, ha iniciat aquest dimecres, dia 4 de març, la campanya d’elecció dels 10 tresors del patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra, amb la voluntat de promoure, divulgar, sensibilitzar i salvaguardar el ric patrimoni cultural immaterial català i andorrà.
 
El patrimoni immaterial es defineix, segons la Convenció per a la protecció del patrimoni immaterial de la Unesco, com els usos, representacions, expressions, coneixements i tècniques que les comunitats, els grups i, en alguns casos, els individus reconeixen com a part integrant del seu patrimoni cultural. Algunes de les seves característiques són les següents:
 
Es transmet  de generació en generació; és recreat sovint per les comunitats i/o grups en funció del seu entorn, la seva interacció amb la naturalesa, la seva història; dóna a les comunitats i grups un sentiment d’identitat i de continuitat; promou el respecte de la diversitat cultural i la creativitat humana; és compatible amb els instruments internacionals de drets humans existents; compleix amb el respecte mutu entre comunitats, grups i individus i de desenvolupament sostenible.
 
El patrimoni cultural immaterial es manifesta, essencialment, en els àmbits següents: tradicions i expressions orals; arts de l’espectacle, com ara la música tradicional, la dansa i el teatre; usos socials, rituals i actes festius; coneixements i usos relacionats amb la naturalesa i l’univers, i tècniques artesanals tradicionals.
 
La campanya d’elecció dels 10 tresors del patrimoni cultural immaterial de Catalunya (inclosa Catalunya Nord) i Andorra s’entronca amb les campanyes de divulgació i promoció cultural que l’organització Capital de la Cultura Catalana ha desenvolupat anteriorment, com ara han estat l’elecció de les 7 meravelles del patrimoni cultural material de la ciutat de Barcelona (Sagrada Família, Església de Santa Maria del Mar, Palau de la Música Catalana, Casa Milà, Gran Teatre del Liceu, Casa Batlló i Torre Agbar); l’elecció de les 7 meravelles del patrimoni cultural material de Catalunya (Sagrada Família de Barcelona, Conjunt monumental del Turó de la Seu Vella de Lleida, Conjunt arqueològic de Tàrraco, Centre històric de Vic, Catedral de Girona, Monestir de Sant Miquel de Cuixà i Celler Cooperatiu de Gandesa); l’elecció de les 7 persones més sàvies de Catalunya (Pompeu Fabra, Pau Casals, Ramon Llull, Antoni Gaudí, Narcís Monturiol, Tecla Sala i Enric Prat de la Riba), o l’elecció dels 50 personatges que més han influït en la cultura europea (Leonardo da Vinci, Shakespeare, Mozart, Einstein, Sòcrates, Goethe, Galileo Galilei, Carlemany, Erasme de Rotterdam, Dostoievski, ...).           
 
Algunes d’aquestes campanyes, posteriorment, han tingut una difusió internacional a través del Bureau Internacional de Capitals Culturals (www.ibocc.org).
 
Fins el 15 d’abril d’enguany qualsevol ciutadà, entitat o institució de Catalunya i Andorra pot fer propostes (info@ccc.cat) per a ser incloses com a candidat a convertir-se en algun dels 10 tresors del patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra. Posteriorment s’iniciaran les votacions.
 
En l’àmbit del patrimoni immaterial de la humanitat, la Unesco té una llista de noranta elements representatius d’arreu del món, entre els quals La Patum de Berga i el misteri d’Elx.
 
La Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat) s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l'any 2004. Fins ara, han estat elegides com a Capital de la Cultura Catalana: Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008, Figueres 2009, Badalona 2010 i Escaldes-Engordany 2011.

03-03-2009


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024