Les capitals de la cultura catalana tindran un punt d’informació internacional a Atenes


Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana; Nikitas Kaklamanis, alcalde d’Atenes, i Rodolfo Maslias, anterior secretari general de la Xarxa Europea de Capitals Culturals, a la sala d’exposicions internacionals del  Zappeion Megaron d’Atenes.

Les capitals de la cultura catalana disposaran d’un espai específic en el Centre Internacional de Documentació de Capitals Culturals d’Atenes (Grècia). Aquesta ciutat va ser la primera Capital Cultural de la història, el 1985, amb el nom de Capital Europea de la Cultura.

La documentació que les capitals de la cultura catalana produeixin es guardarà pels estudiosos del futur en aquest Centre, igualment com a l’arxiu històric de l’organització Capital de la Cultura Catalana, a més dels ajuntaments capitals culturals.

El Centre Internacional de Documentació de Capitals Culturals d’Atenes ha estat instituït per l’alcalde d’aquesta ciutat, Nikitas Kaklamanis, a iniciativa de Rodolfo Maslias, anterior secretari general de la Xarxa Europea de Capitals Culturals, amb la voluntat que totes les capitals culturals del món puguin dipositar informació de llurs actuacions i es preservi aquesta documentació pel futur.

L’alcalde d’Atenes ha elegit a tres persones de reconegut prestigi internacional en l’àmbit de les capitals culturals per a formar el Comitè Internacional que dirigeix aquest Centre. Són l’alemany Joerg-Ingo Weber, el grec Christos Roilos i Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana i del Bureau Internacional de Capitals Culturals.
 
Pel seu treball en l’àmbit de les capitals culturals, Xavier Tudela ha estat distingit en el continent americà per les ciutats d’Austin (Texas, Estats Units d’Amèrica); Guadalajara (Jalisco, Mèxic); Córdoba (Córdoba, Argentina) i les brasileres de Curitiba (Paraná), São João del Rei (Minas Gerais) i Olinda (Pernambuco).

La Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat) s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l'any 2004. Fins ara, han estat elegides com a Capital de la Cultura Catalana: Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008, Figueres 2009, Badalona 2010 i Escaldes-Engordany 2011. L’organització Capital de la Cultura Catalana desenvolupa també campanyes de promoció i dinamització cultural específiques. A més d’una actual sobre el patrimoni immaterial de Catalunya i Andorra, ha desenvolupat en el passat campanyes sobre el patrimoni cultural material de Barcelona i de Catalunya; sobre les persones més sàvies de Catalunya i entorn els personatges que més han influït en la cultura europea.

El Bureau Internacional de Capitals Culturals
(www.ibocc.org) és un organisme independent de la societat civil que agrupa la Capital Americana de la Cultura (www.cac-acc-org), la Capital Brasilera de la Cultura (www.capitalbrasileiradacultura.org), la US Capital of Culture (www.culturalcapital.us), i la Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat), com iniciatives consolidades, i altres projectes de creació de capitals culturals en preparació. Xavier Tudela és el president del Bureau Internacional de Capitals Culturals.

31-03-2009


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024