Ribeirão Preto serà la Capital Brasilera de la Cultura 2010


Juca Ferreira, ministre federal de Cultura de Brasil; Beto Sales, secretari adjunt d’Estat de Cultura del Districte Federal de Brasília; Celio Turino, secretari de ciutadania cultural del ministeri de Cultura de Brasil; Silvestre Gorgulho, secretari d’Estat de Cultura del Districte Federal de Brasília; Gilberto Gil, anterior ministre de Cultura de Brasil; Xavier Tudela, president del Bureau Internacional de Capitals Culturals i de l’organització Capital de la Cultura Catalana, i Màrius Vendrell, director de l’organització Capital Brasileira da Cultura i delegat del Bureau al Brasil, en el despatx oficial del ministre de Cultura de Brasil, a Brasília.

La ciutat paulista de Ribeirão Preto ha estat elegida Capital Brasilera de la Cultura 2010 (www.capitalbrasileiradacultura.org). A més de Ribeirão Preto optaven a convertir-se en el referent cultural del Brasil les següents ciutats: Bento Gonçalves (RS), Campo Mourão (PR), Gramado (RS), Paranaguá (PR), Prados (MG), Lapa (PR), Paraty (RJ), Santo Amaro (BA) e Senador Pompeu (CE).
 
El jurat que ha elegit a Ribeirão Preto com a Capital Brasilera de la Cultura ha estat constituït per Célio Turino, secretari de ciutadania cultural del ministeri federal de Cultura de Brasil; Kátia Terezinha Patricia da Silva, coordinadora general de projectes d’estructuració d’àrees prioritàries del ministeri federal de Turisme del Brasil; Márcia Souto, secretària municipal de Patrimoni i Cultura d’Olinda; Ralph Justino, secretari municipal de Cultura i Turisme de São João del Rei; Antonio Feldmann, secretari municipal de Cultura de Caxias do Sul; Liviomar Macatrão, secretari municipal de Turisme de São Luís do Maranhão, i Màrius Vendrell, director executiu de l’organització Capital Brasilera de la Cultura.
 
Ribeirão Preto serà la cinquena ciutat en rebre el títol de Capital Brasilera de la Cultura (CBC), després d’Olinda (PE) 2006; São João del Rei (MG) 2007; Caxias do Sul (RS) 2008, i São Luís do Maranhão 2009.
 
Situada al nordest de l’estat de São Paulo, amb una població de 570.000 habitants, Ribeirão Preto és coneguda com a “Capital Nacional de l’Agronegoci”, principalment per la producció i indústria de la canya de sucre. És la més gran productora d’etanol del Brasil. És també un important pol d’investigació científica i tecnològica, amb diverses universitats i un campus específic de la Universitat de São Paulo.
 
La ciutat destaca també per la seva producció artística i cultural, infrastructura i patrimoni, amb diverses institucions, museus, espais culturals i teatres. Disposa de diversos atractius culturals de reconegut prestigi, entre els quals el Teatre Pere II, un dels més antics del Brasil, l’orquestra simfònica de Ribeirão Preto, amb més de 70 anys d’antiguitat, la Fira Nacional del Llibre, el Saló Brasiler de Belles Arts, etc.
 
Brasil, el cinquè país més poblat del món després de la Xina, l’Índia, els Estats Units d’Amèrica i Indonèsia i, també, el cinquè més extens del món després de Rússia, Canadà, els Estats Units d’Amèrica i la Xina, és, probablement, el país amb una més gran barreja ètnica del món. La gran varietat de races existents, que fou creada inicialment a partir d’una base de nadius autòctons, va començar a fondre’s amb els colonitzadors portuguesos, francesos i holandesos i, principalment, amb l’arribada de pobles africans, portats inicialment com a esclaus per a treballar al camp. Posteriorment, la immigració massiva de pobles europeus i asiàtics va contribuir a augmentar aquesta immensa barreja de races i cultures que constitueixen avui la nació brasilera.
 
A finals de l’any 2003, i per iniciativa de Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat) i del Bureau Internacional de Capitals Culturals (www.ibocc.org), es va establir al Brasil el projecte de la Capital Brasilera de la Cultura (CBC), desenvolupada per l’organització Capital Brasilera de la Cultura, amb seu a São Paulo, i que té el suport del ministeri federal de Cultura i del ministeri federal de Turisme del Brasil.

El director de l’organització Capital Brasilera de la Cultura, Màrius Vendrell, ha manifestat que “la immensitat cultural i geogràfica del Brasil feia necessari pels propis ciutadans brasilers que, anualment, una ciutat fos el referent cultural per, d’aquesta manera, anar coneixent de manera més àmplia i completa l’enorme riquesa cultural del Brasil. Estem molt satisfets amb el resultat dels primers cinc anys d’existència de la Capital Cultural nacional del Brasil”.
 
De la seva banda, el president de la Capital de la Cultura Catalana i del Bureau Internacional de Capitals Culturals, Xavier Tudela, ha declarat que “en els darrers anys, Brasil s’està obrint al món de manera decisiva. Amb la seva Capital Brasilera de la Cultura se situa en una posició de lideratge en l’àmbit cultural internacional”.
 
Xavier Tudela ha expressat també la seva satisfacció pel fet que la instauració de la Capital Cultural del Brasil hagi estat feta per catalans. “Crec que com a catalans hem de defensar i promoure la nostra llengua i cultura, història, realitat nacional, etc., però això no ha d’impedir que, també, fem aportacions al món. La Capital Brasilera de la Cultura és un exemple de la nostra contribució a la comunitat internacional”.

El Bureau Internacional de Capitals Culturals
(www.ibocc.org), amb seu a Barcelona, ha creat i desenvolupa la Capital Americana de la Cultura, la Capital Brasilera de la Cultura, la US Capital of Culture i la Capital de la Cultura Catalana. Actualment està preparant també la implantació d’altres capitals culturals arreu del món. Pel desenvolupament de les diverses capitals culturals, aquest organisme de la societat civil compta amb un ampli suport institucional internacional: Parlament Europeu, Parlament Llatinoamericà, acreditació davant l’Organització dels Estats Americans (OEA), ministeris federals de Cultura i de Turisme del Brasil, Parlament de Catalunya, etc. Els objectius del Bureau són els de promoure i desenvolupar les capitals culturals, proporcionar assessorament a institucions públiques i privades pel desenvolupament de projectes culturals i desenvolupar iniciatives culturals arreu del món com, per exemple, la promoció del patrimoni cultural material i immaterial internacional.

31-08-2009


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024