El 76% dels ciutadans de Figueres valoren positivament la Capital de la Cultura Catalana 2009
La sardana aèria d’inauguració de la capitalitat cultural (27%), les exposicions al carrer (12%), la programació d'estiu Xefla (10%) i la jornada “Circ i Ciutat” (8%) són les activitats que més han agradat, de les celebrades fins ara, de la Capital de la Cultura Catalana Figueres 2009. D’altra banda, el 94% dels figuerencs saben que aquest any la ciutat és la Capital de la Cultura Catalana, segons una enquesta realitzada entre els mesos de juliol i agost, feta pública avui.
A la pregunta si li sembla que a Figueres enguany hi ha més activiat cultural que altres anys, igual o menys, un 76% dels enquestats va respondre que durant el 2009 l'oferta cultural de la ciutat s'ha incrementat respecte anys anteriors, mentre que un 22% va qualificar-la d'igual i només un 2% va considerar que era inferior.
A la pregunta quina ha estat l'activitat que ha agradat més de la Capital de la Cultura Catalana Figueres 2009, el 27% dels enquestats van respondre que l'espectacle de la sardana aèria de la cerimònia d'inauguració era la proposta que més els havia agradat. Tot seguit, les activitats més ben valorades pels enquestats són les exposicions al carrer de la plaça de la Palmera (12%), la programació d'estiu Xefla09 (10%); la jornada “Circ i Ciutat” (8%); les activtats al carrer (7%); les rutes de senderisme urbà Figueres Oculta (4%) i la Setmana de Sant Jordi (3%).
El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Figueres, Ciro Llueca, ha mostrat la seva satisfacció pels resultats de l'enquesta. “Amb les dades a la mà, el sentiment és de satisfacció. La capitalitat cultural a Figueres ha significat la creació d'un laboratori de creativitat i és evident que les propostes més valorades tindran continuïtat els propers anys. Les llavors culturals de l'any 2009 produiran fruits també a partir de gener de 2010."
Les enquestes es van realitzar entre els mesos de juliol i agost a un centenar de persones. Totes les enquestes es van dur a terme de manera presencial i es van realitzar aleatòriament a diferents barris de la ciutat a homes i dones de quatre grups d'edat (menys 25 anys, de 26 a 40 anys, de 41 a 55 anys i més de 56 anys).
La Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat) s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l'any 2004. Fins ara, han estat elegides com a Capital de la Cultura Catalana: Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008, Figueres 2009, Badalona 2010 i Escaldes-Engordany 2011. Aquesta organització desenvolupa també periódicament campanyes de promoció i dinamització cultural. Entre altres ha desenvolupar campanyes sobre el patrimoni cultural material de Barcelona i de Catalunya; sobre les persones més sàvies de Catalunya; entorn els personatges que més han influït en la cultura europea i sobre el patrimoni immaterial de Catalunya i Andorra. Xavier Tudela és el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana.
Resultats de les campanyes de promoció i difusió cultural de l’organització Capital de la Cultura Catalana:
Les 7 meravelles del patrimoni cultural material de la ciutat de Barcelona són: Sagrada Família, Església de Santa Maria del Mar, Palau de la Música Catalana, Casa Milà, Gran Teatre del Liceu, Casa Batlló i Torre Agbar; les 7 meravelles del patrimoni cultural material de Catalunya són: Sagrada Família de Barcelona, Conjunt monumental del Turó de la Seu Vella de Lleida, Conjunt arqueològic de Tàrraco, Centre històric de Vic, Catedral de Girona, Monestir de Sant Miquel de Cuixà i Celler Cooperatiu de Gandesa; les 7 persones més sàvies de Catalunya són: Pompeu Fabra, Pau Casals, Ramon Llull, Antoni Gaudí, Narcís Monturiol, Tecla Sala i Enric Prat de la Riba; Els 50 personatges que més han influït en la cultura europea són Leonardo da Vinci, Shakespeare, Mozart, Einstein, Sòcrates, Goethe, Galileo Galilei, Carlemany, Erasme de Rotterdam, Dostoievski, ...); els 10 tresors del patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra són: la Diada de Sant Jordi, la sardana, els castells, el Foc de Sant Joan i la Flama del Canigó; les representacions de la Passió de Jesucrist; els balls de Diables -diables+correfocs-; la Cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell, la Festa Major de Vilafranca del Penedès; la Festa de la Misteriosa Llum de Manresa i la Patum de Berga.
25-09-2009 |