Figueres inicia la recta final de la seva Capital de la Cultura Catalana 2009


Figueres encara la recta final com a Capital de la Cultura Catalana 2009 amb una programació que manté la seva vitalitat per continuar reforçant la ciutat com a capital cultural. El 19 de desembre, es farà la cerimònia de cloenda de la capitalitat amb un espectacle inèdit que vol ser un resum d'aquest intens any de cultura a la capital de l'Alt Empordà.
 
Les activitats principals que es duran a terme fins a final d’any són les següents:

La cloenda
L'espectacle de cloenda de tot un any de capitalitat cultural serà un acte multidisciplinar on es trobaran representades les arts i les persones que les han fet possibles. Un espectacle de passat, present i futur, en les seves intencions i temàtica. Un espectacle participatiu que demanarà la complicitat del públic. Un espectacle engrescador, imaginatiu, molt visual per desitjar més cultura per a tothom. Des del centre de la ciutat, el teatre, la música, la dansa, el circ, les arts visuals i les arts tradicionals conviuran en una experiència única, entre noves i velles tendències, remarcant la força de les entitats culturals figuerenques en la vida cultural de la ciutat.

Exposició Narcís Monturiol. Narcís Monturiol, entre utopia i realitat
Comissariada per Antoni Roca Rosell, professor d’història de la ciència i de la tècnica a la Universitat Politècnica de Catalunya. L’exposició planteja l’anàlisi de l’entorn històric i dels canvis socials i culturals que van tenir lloc a l’època de Monturiol, als que sens dubte contribuí. Alhora profunditzarà en la seva interessant biografia i en les seves inquietuds personals i científiques tot acostant-nos a la seva passió per explorar el fons del mar. Aquesta exposició serà paral·lela a la promoguda pel Museu Marítim de Barcelona sobre el projecte Ictineu 2, donant a l’any 2009 una dimensió més amplia en la reivindicació de la figura de Narcís Monturiol. La mostra Narcís Monturiol, entre utopia i realitat, es podrà veure al Museu de l'Empordà del 14 de novembre a l'1 de febrer.

Altres exposicions.
A banda de les mostres ja inaugurades “Maria Àngels Anglada 1930/1999. Vida i Obra” i “FiguEracions”, aquest trimestre és prolífic en exposicions. La plaça de la Palmera acollirà al novembre la mostra “Per sempre”, un projecte de Tanit Plana amb fotografies de dones que es tornen a posar el vestit de núvia. El proper desembre, serà el torn de la mostra “OhScale”, amb imatges que ciutadans, turistes i passavolants de la ciutat van fer des del capdamunt de l'OhScale per a redescobrir i remirar la ciutat. Finalment, el Castell de Sant Ferran acollirà “Extensions”, una mostra col·lectiva d'art contemporani comissariada per Enric Tubert que neix amb la voluntat d'ocupar artísticament alguns espais monumentals emblemàtics de la comarca i que presenta el treball actual d'un grup de cinc artistes altempordanesos que tenen els seus estudis en pobles situats al nord de la comarca: Narcís Costa a Roses, Miquel Duran a Agullana, Antoni Frederico a l'Estrada, Josep Ministral a Llers i Xavier Caselles “Patxé” a Garriguella. La mostra es podrà veure del 4 de desembre al 9 de gener.

Música

El cicle de concerts Ressons Jazz formen part de la programació musical d'aquest trimestre en el què destaquen l'actuació de Raimon (el 7 de novembre) que és l'homenatge de la Capital Cultural Catalana als cinquanta anys del naixement de la cançó d'autor. Una altra proposta destacada és el concert de Joanjo Bosk (21 de novembre) que presenta el seu nou disc “En el temple del vent”, en què versiona un selecte repertori de poemes empordanesos: M.Àngels Anglada, Carme Guasch, o Josep Palau i Fabre, entre altres. Finalment, l'Orquestra de Cambra de l'Empordà protagonitza el concert gartuït que conmemora la concessió del títol de Ciutat a Figueres i que homenatjarà Josep Falgarona (18 d'octubre).

Divendres de Contraban i el teatre
“Psicofonies de l'ànima”, amb la companyia Alakran, inaugura el dia 16 d'aquest mes el nou cicle “Divendres de Contraban”, al Teatre Municipal El Jardí que acull una variada programació de totes les disciplines. Les obres teatrals “Hamlet” (23 d'octubre) i “Germana Pau i La Infanticidida” (14 d'octubre) o la proposta de circ “Oníricus”, de l'Ateneu Popular de Nou Barris (25 d'octubre) són algunes de les peces que es podran veure al teatre. Aquesta mateixa setmana, l'Agrupació Mediterrània Dansa de Figueres estrena al Jardí “Bruixes”, un nou espectacle on juga i experimenta amb la dansa d'arrel fusionada en una producció màgica (10 i 11 d'octubre). La cacera de bruixes al segle XV és el període històric on s’emmarca la vida dels protagonistes, Violant, de família noble i amb un destí marcat per un contracte matrimonial; Isolda, amb una herència de saviesa popular que la converteix en remeiera, guaridora, però també bruixa.

Escènica
La Capital de la Cultura Catalana Figueres 2009, amb la col·laboració del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, posa en marxa el cicle Escènica CCC, que tindrà lloc al desembre al Teatre Municipal el Jardí, amb una programació integrada per obres de companyies teatrals de l'Alt Empordà i del Baix Empordà. La companyia La Fraternitat de Sant Llorenç de la Muga; la companyia Mont Art, de Figueres; el grup de Teatre 125 volts, de Cabanes, i el grup la Gespa Teatre, de Palamós, són les guanyadores de la convocatòria i participaran en el primer cicle de teatre comarcal que inagura la Funcional Teatre.

V Fòrum Auriga
El V Fòrum Auriga se celebra a Figueres els dies 7 i 8 de novembre amb un homenatge a Maria Àngels Anglada. La revista Auriga organitza anualment una trobada de totes les persones que desenvolupen alguna activitat relacionada amb el llegat grecoromà a Catalunya. Aquest aspecte del patrimoni cultural és a mans, fonamentalment, de tres grans col.lectius: el món de l’ensenyament secundari, on es planta la llavor de l’interès per la cultura antiga; el món universitari, on ens formem els professionals i també on es pot desenvolupar la investigació; i el món professional, això és museus, editorials, empreses dedicades a la difusió del patrimoni i altres entitats diverses. El Fòrum Auriga serveix per establir vies de diàleg entre el diferents professionals i col.lectius "professionals grecoromans" a Catalunya.

Giroscopi cultural
Giroscopi Cultural és la fira de les iniciatives culturals de les comarques gironines, i està organitzada per la Casa de Cultura de Girona. La trobada es presenta com un gran centre de treball i divulgació del sector cultural gironí, un espai per donarse a conèixer, amb la possibilitat d’establir col·laboracions i d’ampliar coneixements, un espai capaç de crear sinergies entre agents culturals, tant si aquests exposen en els estands com si programen activitats o visiten la fira, i de constituir un observatori del sector. A més, s’obrirà al públic per mostrar la feina que s’està fent des de l’àmbit de la cultura i per oferir un lloc d’entreteniment i coneixement. 15 i 16 d’octubre: Jornades de formació específica per a tècnics i mostra d’activitats i projectes. 17 i 18 d’octubre: els estands romandran oberts al públic i es programaran activitats durant tot el dia.
 
La Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat) s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l'any 2004. Fins ara, han estat elegides com a Capital de la Cultura Catalana: Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008, Figueres 2009, Badalona 2010 i Escaldes-Engordany 2011. Aquesta organització desenvolupa també periódicament campanyes de promoció i dinamització cultural. Entre altres ha desenvolupar campanyes sobre el patrimoni cultural material de Barcelona i de Catalunya; sobre les persones més sàvies de Catalunya; entorn els personatges que més han influït en la cultura europea i sobre el patrimoni immaterial de Catalunya i Andorra. Xavier Tudela és el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana.

07-10-2009


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024