Figueres clou dissabte vinent, amb “Monturiol, el retorn del geni”, la Capital de la Cultura Catalana 2009 amb més de 800 activitats realitzades que han aplegat 212.000 espectadors
Aquest proper dissabte, dia 19 de desembre, la ciutat de Figueres clourà oficialment la seva Capital de la Cultura Catalana 2009 (www.figueres2009.cat), sisena capitalitat de la cultura catalana de la història després de Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008 i abans no sigui el torn de Badalona 2010 i Escaldes-Engordany 2011, amb una cerimònia dedicada a Narcís Monturiol, l'inventor figuerenc que, juntament amb el músic Pep Ventura, han estat el dos eixos de la capitalitat. “Monturiol, el retorn del geni” és l'original títol d'aquesta multidisciplinar proposta de cloenda que compta amb la participació de grups, entitats i artistes figuerencs i que inclou música, circ, dansa, teatre i espectacle al carrer en dos escenaris: el Teatre Municipal El Jardí i els carrers del centre de la ciutat.
Els actes oficials de cloenda de Figueres 2009 s’iniciaran a les 16.45 h. a l’Ajuntament de la ciutat, on seran rebudes les delegacions municipals de les ciutats de Badalona, Escaldes-Engordany i Perpinyà, properes i anterior Capital de la Cultura Catalana, i el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela.
Posteriorment, a les 17.30 h., el Teatre Municipal El Jardí, acollirà l’acte institucional de cloenda. A banda dels parlaments de les autoritats, l'acte comptarà amb l'actuació d'artistes i grups figuerencs: el cantant Joanjo Bosk; el músic David Salleras, els alumnes de circ de l'IES Monturiol i la companyia Capa i Espasa.
Després de l'acte institucional, cap a les 18.30 hores, tindrà lloc la rua encapçalada per Narcís Monturiol i el seu submarí que recorrerà els carrers de Figueres. La proposta anirà a càrrec de la companyia Xarop de Canya i comptarà amb la col·laboració especial dels Castellers de Figueres. Cap a les 20.15, a la plaça Josep Pla, serà el torn de la performance de la ballarina Sofia Asencio, amb la Colla Gegantera de Figueres. Tancarà els actes un espectacular audioviosual arquitectònic a la façana del teatre, a càrrec del Col·lectiu Teneloika, a les 20.30.
Durant l’any de la seva Capital de la Cultura Catalana 2009, la ciutat de Figueres ha dut a terme més de 800 actes, que han aplegat 212.000 espectadors, amb una mitjana de 265 espectadors per activitat. Entre aquestes activitats hi ha hagut 97 exposicions, 154 actuacions musicals, 59 espectacles de teatre, cirs i dansa, 74 de caire familiar, 108 conferències, presentacions i taules rodones, i 67 films i documentals, entre altres.
La Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat) s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l'any 2004. Fins ara, han estat elegides com a Capital de la Cultura Catalana: Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008, Figueres 2009, Badalona 2010 i Escaldes-Engordany 2011. L'organització promotora de la Capital de la Cultura Catalana desenvolupa també periódicament campanyes de projecció i dinamització cultural. Entre altres ha desenvolupar campanyes sobre el patrimoni cultural material de Barcelona i de Catalunya; sobre les persones més sàvies de Catalunya; entorn els personatges que més han influït en la cultura europea i sobre el patrimoni immaterial de Catalunya i Andorra.
14-12-2009 |