Primer aniversari de la primera sardana aèria de la història


Primera sardana aèria de la història, a càrrec de Deambulants. Figueres, 24-01-2009

Aquest diumenge, dia 24 de gener, es compleix el primer aniversari de la primera sardana aèria de la història, que es va alçar durant uns minuts a Figueres, amb motiu de l’inici de la Capital de la Cultura Catalana 2009, a càrrec del grup Deambulants.
 
Figueres va plantejar la seva Capital de la Cultura Catalana 2009 com un espai de reflexió sobre com ha de ser la cultura a la ciutat i, per extensió, al país. I aquesta reflexió va trobar concreció en dues línies de programació. La ciència i la tècnica, al voltant de la figura de Narcís Monturiol, i la cultura popular, amb Pep Ventura al capdavant.
 
D’altra banda, el municipi de L’Escala (Alt Empordà), que serà la Ciutat Pubilla de la Sardana del 2010-2011, acollirà el dissabte 6 de febrer l’acte de lliurament a la sardana del diploma que l’acredita com a un dels 10 tresors del patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra. La cerimònia se celebrarà a les 18.00 h., a l’IES El Pedró de L’Escala (carrer Vilabertran, 2-4).
 
El lliurament d’aquesta distinció a la sardana se celebrarà en el marc de la presentació de la Guia d’Aplecs 2010, que recull els aplecs de totes les poblacions de l’àmbit lingüístic català. A l’acte hi assistiran l’alcalde de L’Escala, Estanislau Puig; el president de la Federació Sardanista de Catalunya, Bartomeu Duran; el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela; el president de la Federació Sardanista de les comarques gironines, Xavier Tresserras; el president de la comissió organitzadora de L’Escala Ciutat Pubilla, Jordi Gallegos, i Ramon Fontdevila, director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana.
 
El president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, que és l’entitat que ha promogut la campanya d’elecció i promoció dels 10 tresors del patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra, lliurarà a Bartomeu Duran, president de la Federació Sardanista de Catalunya, el diploma que acredita la sardana com el segon tresor del patrimoni cultural immaterial català i andorrà.
 
Després del lliurament del diploma i la presentació de la Guia d’Aplecs, l’acte es clourà amb un concert a càrrec de la cobla La Flama de Farners.
 
La campanya d’elecció i promoció dels 10 Tresors del Patrimoni Cultural Immaterial de Catalunya i Andorra s’ha desenvolupat amb la voluntat de projectar, divulgar, sensibilitzar i salvaguardar el ric patrimoni cultural immaterial català i andorrà. Un total de 100 propostes van optar a convertir-se en tresor del Patrimoni Cultural Immaterial. Elegits per votació ciutadana de 37.418 persones, els 10 Tresors del Patrimoni Cultural Immaterial de Catalunya i Andorra són els següents:
 
- Diada de Sant Jordi
- Sardana
- Castells
- Foc de Sant Joan i la Flama del Canigó
- Representacions de la Passió de Jesucrist
- Balls de Diables -diables+correfocs-
- Cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell
- Festa Major de Vilafranca del Penedès
- Festa de la Misteriosa Llum de Manresa
- Patum de Berga
 
La Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat) s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l'any 2004. Fins ara, han estat elegides com a Capital de la Cultura Catalana: Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008, Figueres 2009, Badalona 2010 i Escaldes-Engordany 2011. Aquesta organització desenvolupa també periòdicament campanyes de promoció i dinamització cultural. Entre altres ha desenvolupat campanyes sobre el patrimoni cultural material de Badalona, Barcelona i de Catalunya; sobre les persones més sàvies de Catalunya; entorn els personatges que més han influït en la cultura europea i sobre el patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra.

La Federació Sardanista de Catalunya
(www.fed.sardanista.cat) té com a tasca aplegar, donar suport, assessorar, coordinar i defensar totes les entitats i manifestacions sardanistes de l’àmbit lingüístic català. Des de cobles i colles de sardanes, passant per tot tipus d’associacions i personalitats jurídiques lligades a aquesta expressió de la cultura catalana.
És la segona federació cultural del tercer sector de Catalunya en nombre d’associacions adherides, segons les dades publicades al número 430 (edició del mes de novembre de 2008) dels Fulls de la Cultura i Comunicació del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya.
Està governada per una Junta Directiva que integra representants territorials de tot l’àmbit lingüístic català. Cada membre de la Junta s’encarrega d’una tasca determinada, de manera que las diverses àrees de gestió queden distribuïdes per tal d’assegurar al màxim l’eficiència i la repercussió en el món sardanista.

24-01-2010


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024