Xavier Tudela promociona la Capital de la Cultura Catalana durant la inauguració de la Capital Americana de la Cultura Santo Domingo 2010
El president de la República Dominicana, Leonel Fernández, ha declarat oficialment inaugurada la Capital Americana de la Cultura Santo Domingo 2010, en presència del president del Bureau Internacional de Capitals Culturals, organisme que atorga aquesta distinció, i de la Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela. El president Fernández ha desitjat molt d’èxit a la capitalitat cultural i ha mostrat el seu convenciment que la capitalitat servirà com a element d’inclusió social a més de projectar la cultura dominicana en el món.
A l’acte hi ha assistit també la primera dama de la República, Margarita Cedeño de Fernández, el vicepresident de la República, Rafael Alburquerque, ministres del govern nacional, cos diplomàtic, l’alcalde de Santo Domingo i moltes altres personalitats de la vida política, social i cultural d’aquest país caribeny, que comparteix l’illa l’Espanyola amb Haití. La cerimònia s’ha celebrat al saló d’ambaixadors del Palau Presidencial de la República Dominicana. Inicialment l’acte estava previst que se celebrés el passat mes de gener però es va ajornar a causa de la tragèdia d’Haití.
El president del Bureau Internacional de Capitals Culturals, Xavier Tudela, ha explicat l’origen històric de les capitals culturals i ha destacat que a la República Dominicana es donen totes les circumstàncies perquè Santo Domingo 2010 sigui un èxit, atès que “el projecte, nascut en l’àmbit universitari, fou assumit posteriorment per la més alta instància del país. Que les institucions públiques, la universitat, l’àmbit cultural, empresarial i altres entitats de la societat civil treballin conjuntament assegura que la capitalitat cultural és un projecte d’inclusió i suma”. Xavier Tudela ha assegurat que la distinció incorpora a la República Dominicana un valor cultural i li ofereix, a més, una important projecció internacional.
Durant la seva intervenció, Xavier Tudela ha parlat de la Capital de la Cultura Catalana. Ha recordat que enguany Badalona és el referent cultural per a un àmbit lingüístic ubicat en 4 estats europeus i, alhora, ha explicat que en el terme municipal de Badalona “hi ha el monestir de Sant Jeroni de la Murtra, on l’abril de 1493 els reis catòlics van rebre en audiència a Cristòfol Colom de retorn del seu primer viatge a Amèrica”. També ha fet referència al fet que el Principat d’Andorra és l’únic país del món on la llengua catalana és l’única oficial.
Per a l’alcalde de Santo Domingo, Roberto Salcedo, la Capital Americana de la Cultura 2010 consolida a Santo Domingo com a una ciutat cultural “i ens permet ser un país molt més competitiu en l’àrea del turisme”. Salcedo ha dit que aquesta nominació se suma a importants processos de caràcter mundial, encapçalats pel president Leonel Fernández, entre els quals la declaració de ciutat de la pau i la solidaritat demostrada pel poble dominicà envers els germans haitians.
De la seva banda, monsenyor Agripino Núñez Collado, rector de la Pontifícia Universitat Catòlica Mare i Mestre (PUCMM), ha indicat que amb la capitalitat cultural també s’enforteixen els valors i la identitat dominicana, es preserven els elements culturals del país i els revaloritzen els patrimonis dominicans.
Finalment, el ministre de Cultura de la República Dominicana, José Rafael Lantigua, ha avançat que tenen previst celebrar unes 600 activitats, entre les quals ha esmentat el segon festival nacional de teatre, la fira del llibre, la gran desfilada de Carnaval, així com diverses exposicions, festivals i la inauguració de la nova Biblioteca Nacional i el Museu Dominicà. Lantigua ha assenyalat que per a fer més atractiva cadascuna de les activitats de la Capital Americana de la Cultura 2010 “tots els mesos tindran una motivació especial”. El ministre de Cultura dominicà també ha especificat que la capitalitat situa a la ciutat de Santo Domingo com a centre cultural d’Amèrica, el que fa possible d’oferir els seus patrimonis culturals a la comunitat internacional.
La Capital Americana de la Cultura (www.cac-acc.org), creada l’any 1998 per Xavier Tudela, té com a objectius els de promoure la integració interamericana des de l’àmbit cultural, contribuir a un millor coneixement entre els pobles del continent americà, respectant la seva diversitat nacional i regional, posant de relleu alhora el patrimoni cultural comú. L’Organització Capital Americana de la Cultura és membre del Bureau Internacional de Capitals Culturals (www.ibocc.org), promou internacionalment les ciutats capitals culturals i estableix nous ponts de cooperació amb Europa, continent que té establerta la capital cultural des de 1985. Està acreditada davant l’Organització dels Estats Americans (OEA) i té el reconeixement dels parlaments Llatinoamericà i Europeu. Fins ara, han estat designades com a Capital Americana de la Cultura les següents ciutats: Mérida (Mèxic) 2000; Iquique (Xile) 2001; Maceió (Brasil) 2002; Ciutat de Panamà (Panamà) i Curitiba (Brasil) 2003; Santiago (Xile) 2004; Guadalajara (Mèxic) 2005; Córdoba (Argentina) 2006; Cusco (Perú) 2007; Brasília (Brasil) 2008; Asunción (Paraguai) 2009, i Santo Domingo (República Dominicana) 2010.
18-02-2010 |