Badalona 2010 celebra el Dia Internacional de les llengües maternes
La ciutat de Badalona ha celebrat el Dia Internacional de les llengües maternes, aquest diumenge, dia 21 de febrer, en la seva condició de Capital de la Cultura Catalana 2010.
A l’acte, que ha tingut lloc a l’ajuntament de la ciutat, hi han assistit els regidors badalonins Josep Duran, Paquita Teruel i Josep Pera, el director de l’àrea de Cultura, Jordi Albaladejo, el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, l’escultor Camí (Josep Maria Teixidó Camí) i nombrosos ciutadans que han volgut participar en aquesta diada, instituïda per la Unesco el 1999 i que s’inscriu en el marc dels esforços d’aquesta organització internacional per a protegir les aproximadament sis mil llengües diferents existents arreu del món i, alhora, preservar la diversitat cultural.
La celebració a Badalona del Dia Internacional de les llengües maternes d’enguany ha tingut dues parts diferenciades.
L’acte s’ha iniciat amb la presentació de l’obra escultòrica Oracle, de J. Camí, dedicada als Drets Humans i que des d’avui romandrà instal·lada a l’interior de l’edifici municipal.
I, en segon lloc, els assistents han llegit tots els articles de la Declaració Universal dels Drets Humans en la respectiva llengua materna. En total han estat representades les següents divuit llengües: alemany, àrab, aranès, armeni, bengalí, castellà, català, gallec, japonès, lituà, mandarí, polonès, portuguès, panjabi, romanès, turc, urdú, wòlof.
El Dia Internacional de les llengües maternes se celebra ininterrompudament cada any, des del 2004, a la ciutat Capital de la Cultura Catalana.
La Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat) s’adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l'any 2004. L'organització promotora de la Capital de la Cultura Catalana desenvolupa també periòdicament campanyes de promoció i dinamització cultural. Entre altres ha desenvolupar campanyes sobre el patrimoni cultural material de Barcelona, Badalona i de Catalunya; sobre les persones més sàvies de Catalunya; entorn els personatges que més han influït en la cultura europea i sobre el patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra, etc.
21-02-2010 |