La Diada de Sant Jordi primer tresor del patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra
La Diada de Sant Jordi ha estat elegida primer tresor del patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra per 37.418 persones. Durant gairebé quinze setmanes, l’organització Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat), promotora d’aquesta iniciativa, va posar a votació un total de cent candidatures per optar a convertir-se en tresor immaterial català i andorrà.
El president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, ha manifestat que “Sant Jordi és una Diada que representa molt bé el tarannà dels catalans i dels andorrans. Possiblement per això és que ha rebut més del dotze per cent del total de vots emesos. Sant Jordi uneix, cohesiona la societat i projecta la nostra cultura arreu del món”.
La campanya d’elecció i promoció dels 10 tresors del patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra s’ha desenvolupat amb la voluntat de projectar, divulgar, sensibilitzar i salvaguardar el ric patrimoni cultural immaterial català i andorrà. Els 10 tresors del patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra són els següents:
- Diada de Sant Jordi
- Sardana
- Castells
- Foc de Sant Joan i la Flama del Canigó
- Representacions de la Passió de Jesucrist
- Balls de Diables -diables+correfocs-
- Cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell
- Festa Major de Vilafranca del Penedès
- Festa de la Misteriosa Llum de Manresa
- Patum de Berga
La Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat) s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l'any 2004. Fins ara, han estat elegides com a Capital de la Cultura Catalana: Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008, Figueres 2009, Badalona 2010, Escaldes-Engordany 2011, Tarragona 2012 i Ripoll 2013. L’organització Capital de la Cultura Catalana desenvolupa també periòdicament campanyes de promoció i dinamització cultural. Entre altres ha dut a terme campanyes sobre el patrimoni cultural material de Badalona, Barcelona i de Catalunya; sobre les persones més sàvies de Catalunya; entorn els personatges que més han influït en la cultura europea i sobre el patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra.
21-04-2010 |