Badalona celebra amb “Speculum” l'acte central de la Capital de la Cultura Catalana 2010


Un castell humà suspès a l’aire ha clos “Speculum”, l’acte central de la Capital de la Cultura Catalana 2010.

Milers de badalonins i badalonines de totes les edats han seguit aquest vespre de divendres “Speculum, el mirall del temps”, l’acte central de la Capital de la Cultura Catalana d’enguany que ha acabat a mitjanit amb un castell humà suspès a l’aire per una grua de grans dimensions enmig d’un espectacular muntatge de música, llum, teatre, pirotècnia i efectes especials. L'espectacle ha servit per explicar l'evolució de la ciutat, des dels orígens de la Baetulo romana fins a la Badalona actual. La complexitat del muntatge ha obligat a tallar diversos carrers del centre de la ciutat durant hores i tot i l’amenaça de pluja s’ha pogut desenvolupar sense cap incidència.
 
La façana del Museu de Badalona ha servit per a projectar fets històrics, personatges i retalls de Badalona des del seus orígens fins a l’actualitat, amb una banda sonora composta especialment per aquest muntatge per part del badaloní Calos Rojo i interpretada en directe per nombrosos músics ubicats en diferents posicions de l’ampli espai que ha ocupat “Speculum”.
 
A més de l’espectacular final del castell suspès a l’aire, altres moments especials de l’acte central de la Capital de la Cultura Catalana 2010 han estat l'arribada de l'emperador August per lliurar la Tabula Hospitalis al ciutadà Quint Licini, que ha inclòs l'entrada de la biga romana tirada per dos cavalls; el descens del Baró de Maldà des del capdamunt de la façana de l’edifici municipal el Viver, per rememorar una de les seves estades a Badalona, recollida en el seu Calaix de Sastre, o la intervenció dels miquelets, la colla trabucaire de Badalona.
 
El president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, ha declarat al final de l’espectacle que “totes les capitals de la cultura catalana tenen alguna activitat singular que és recordada durant anys i anys. Sens dubte “Speculum” serà l’activitat emblemàtica de la Capital de la Cultura Catalana Badalona 2010, tot i que el que s’ha fet des de l’inici de la capitalitat i el molt que encara resta per desenvolupar té un gran potencial. Badalona ve de lluny (més de 2.000 anys d’història) i té un llarg camí per recórrer”.
 
La Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat) s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l'any 2004. Fins ara han estat elegides com a Capital de la Cultura Catalana Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008, Figueres 2009, Badalona 2010, Escaldes-Engordany 2011, Tarragona 2012 i Ripoll 2013. L’organització Capital de la Cultura Catalana, membre del Bureau Internacional de Capitals Culturals (www.ibocc.org), desenvolupa també periòdicament campanyes de promoció i dinamització cultural. Entre altres, ha desenvolupat campanyes sobre el patrimoni cultural material de Barcelona, Badalona i Catalunya; sobre les persones més sàvies de Catalunya; entorn els personatges que més han influït en la cultura europea i sobre el patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra.

08-05-2010


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024