Tarragona és oficialment la Capital de la Cultura Catalana 2012
La ciutat de Tarragona s'ha convertit oficialment en la Capital de la Cultura Catalana 2012. L'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, i el president de l'organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, han signat aquest divendres, dia 21 de maig, l'acord que oficialitza la designació feta pública el passat mes d’abril.
A l’acte hi ha assistit també el regidor de Cultura i Patrimoni Cultural de la Capital de la Cultura Catalana Badalona 2010, Mateu Chalmeta; la comissària de la Capital de la Cultura Catalana Escaldes-Engordany 2011 (Principat d’Andorra), Montserrat Planelles, i Àlex Molina, regidor de joventut d’aquest Comú andorrà.
Xavier Tudela ha manifestat que actualment a la ciutat “es fa palesa la voluntat de Tarragona de fer de la cultura un element de cohesió i integració social, a més d’una potent eina de desenvolupament econòmic”.
De la seva banda, Mateu Chalmeta ha explicat que la Capital de la Cultura Catalana Badalona 2010 “està servint perquè la tercera urbs de Catalunya en població es faci més present en el conjunt del país, a més d’incrementar l’autoestima dels ciutadans i posar en nou valor el molt patrimoni que té la ciutat”.
Els representants andorrans han mostrat la seva satisfacció “per ser Capital de la Cultura Catalana entre dos grans referents de l’àmbit lingüístic català: Badalona 2010 i Tarragona 2012”. Alhora, han expressat que Escaldes-Engordany 2011 serà la Capital de la Cultura Catalana del conjunt del Principat d’Andorra, l’únic estat del món en el qual la llengua catalana és l’única oficial.
Finalment, l’alcalde de Tarragona ha manifestat que Tarragona 2012 "ens suposarà un increment de les activitats culturals i ens ha fet repensar moltes coses per engegar nous projectes amb més vitalitat".
Josep Fèlix Ballesteros ha expressat alhora que recollir el relleu d’Escaldes-Engordany 2011 “serà un honor”. També compartir el camí amb Badalona 2010. L’alcalde tarragoní ha deixat entreveure que degut al llegat romà que es comparteix amb aquesta ciutat “en algun moment haurem de llençar la xarxa de ciutats catalanes de la romanitat”. Ballesteros ha afegit que a banda d’assolir reptes com la capitalitat europea de la cultura 2016, “és molt important el camí per fer créixer l’autoestima de Tarragona i veure que som excel•lents en matèria cultural, i en aquest camí es troba la fita del 2012, que servirà per acabar d’ordenar i tenir objectius estratègics clars com el Pla Cultural o el Pla d’Equipaments Culturals”.
Tarragona 2012 serà la novena Capital de la Cultura Catalana, segons va decidir un jurat constituït per Anna Maria Geli, rectora de la Universitat de Girona; Antoni Giró, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya; Josep Joan Moreso, rector de la Universitat Pompeu Fabra i, Francisco Toledo, rector de la Universitat Jaume I de Castelló.
Fins ara han estat elegides Capital de la Cultura Catalana les següents ciutats:
2004: Banyoles (Pla de l’Estany)
2005: Esparreguera (Baix Llobregat)
2006: Amposta (Montsià)
2007: Lleida (Segrià)
2008: Perpinyà (Rosselló, Catalunya Nord)
2009: Figueres (Alt Empordà)
2010: Badalona (Barcelonès)
2011: Escaldes-Engordany (Principat d’Andorra)
2012: Tarragona (Tarragonès)
2013: Ripoll (Ripollès)
La Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat) s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l'any 2004. L’organització Capital de la Cultura Catalana, membre del Bureau Internacional de Capitals Culturals (www.ibocc.org), desenvolupa també periòdicament campanyes de promoció i dinamització cultural. Entre altres, ha desenvolupat campanyes sobre el patrimoni cultural material de Barcelona, Badalona i Catalunya; sobre les persones més sàvies de Catalunya; entorn els personatges que més han influït en la cultura europea i sobre el patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra.
21-05-2010 |