El president de l’organització Capital de la Cultura Catalana qualifica de “molt potent” el primer semestre de Badalona 2010
Amb motiu de l’acabament del primer semestre de la Capital de la Cultura Catalana Badalona 2010, el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, ha valorat com a “molt potent” el primer mig any de la capitalitat cultural de la tercera ciutat més poblada de Catalunya. Tudela ha expressat que “Badalona està mostrant als seus propis ciutadans, al conjunt dels territoris de parla catalana i més enllà els seus grans actius culturals i patrimonials que, enguany, brillen amb tota la seva esplendor”.
Xavier Tudela ha afegit que “en aquest primer semestre de Badalona 2010 hi ha hagut activitats habituals que han tingut una dimensió especial amb motiu de la capitalitat cultural, com ara la cavalcada de reis. Activitats extraordinàries, com l’innovidable Speculum–el mirall del temps, o la històrica Diada Castellera de la capitalitat cultural, on hem vist per primera vegada a la ciutat castells de 9 pisos, per citar tres exemples prou il.lustratius.”
Durant aquest primer semestre Badalona ha dut a terme, entre d’altres, l’acte oficial d’obertura de la Capital de la Cultura Catalana, l’edició d’una agenda-dietari de la capitalitat cultural, la primera trobada de mags de Catalunya, la celebració del Dia Internacional de les llengües maternes, l’acte de lliurament dels diplomes acreditatius dels 7 tresors del patrimoni cultural material de la ciutat i la difusió d’aquests tresors a l’exterior, la presència destacada al Saló Internacional del Turisme de Catalunya, la Magna Celebratio-festival romà de Badalona, el Recercat 2010, la Diada Nacional de Trabucaires, la mostra d’entitats badalonines de cultura tradicional i popular catalana, la dimensió especial de les Festes de Maig, amb un piromusical de música exclusivament catalana, la trobada de puntaires, la primera diada de cors de Clavé, etc.
En l’àmbit de les exposicions destaquen: “Margarida Xirgu. De Badalona a Punta Ballena”; “Badius. Un món de portes endins”; “Ruedo Ibérico. Un desafiament intel·lectual”; “Badalona visions, 15+quinze”; “Maria Àngels Anglada 1930-1999. Vida i obra”; “34 Realitats=1 Identitat”, etc.
Durant el primer semestre de la Capital de la Cultura Catalana Badalona 2010 s’han editat els llibres Mags i màgia a Catalunya; Margarida Xirgu. De Badalona a Punta Ballena; Frederic Xifré i Masferrer, l'alcalde afusellat pel franquisme; Can Casacuberta. De fàbrica a biblioteca (1907-2007) i, alhora, s’ha reeditat Betúlia, de Maria Aurèlia Capmany.
La Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat) s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l'any 2004. Fins ara han estat elegides com a Capital de la Cultura Catalana Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008, Figueres 2009, Badalona 2010, Escaldes-Engordany 2011, Tarragona 2012 i Ripoll 2013. L’organització Capital de la Cultura Catalana, membre del Bureau Internacional de Capitals Culturals (www.ibocc.org), desenvolupa també periòdicament campanyes de promoció i dinamització cultural. Entre altres, ha desenvolupat campanyes sobre el patrimoni cultural material de Barcelona, Badalona i Catalunya; sobre les persones més sàvies de Catalunya; entorn els personatges que més han influït en la cultura europea i sobre el patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra.
29-06-2010 |