Quito ser?† la Capital Americana de la Cultura 2011


Per a visualitzar o baixar les imatges cliqueu sobre cadascuna de les miniatures següents. Gràcies.

Quito Quito-I Quito-II Quito-III


La ciutat de Quito (Equador) ha estat elegida Capital Americana de la Cultura 2011, segons que ha informat avui Xavier Tudela, President del Bureau Internacional de Capitals Culturals. Quito rellevarà l’any vinent a la ciutat de Santo Domingo (República Dominicana), com a referent cultural de les Amèriques.

Quito és una ciutat de dos milions d’habitants i té el centre històric més gran, menys malmès i el millor preservat d’Amèrica. Va ser, juntament amb el centre històric de Cracòvia (Polònia), dels primers en ser declarats Patrimoni Cultural de la Humanitat per la Unesco, l’any 1978. El centre històric de Quito es troba ubicat al centre sud de la capital sobre una superfície de tres-centes vint hectàrees i està considerat com un dels més importants conjunts històrics d’Amèrica Llatina. Té al voltant de 130 edificacions monumentals i cinc mil immobles registrats a l’inventari municipal de bens patrimonials.

Sant Francesc de Quito, o simplement Quito, a més de ser la capital de l’Equador, i també de la província de Pichincha, l’any 2008 va ser nomenada seu de la Unió de Nacions Sudamericanes (Unasur). Ubicada a 2.850 metres d’altitud, és la segona capital administrativa més alta del món, després de La Paz.

Des de Santo Domingo, l’actual Capital Americana de la Cultura, el Ministre de Cultura de la República Dominicana, José Rafael Lantigua ha manifestat que “saluda la designació de la ciutat de Quito (Equador), com a Capital Americana de la Cultura 2011, amb la seguretat que sabrà aprofitar aquest memorable esdeveniment per a difondre i projectar al món sencer la gran riquesa cultural equatoriana i els meravellosos espais d’història i tradició de la seva gran ciutat capital, fomentant d’aquesta manera els reconeguts valors de la seva identitat i diversitat cultural”.

Des del Principat d’Andorra, Antoni Martí, cònsol major d’Escaldes-Engordany, que serà la Capital de la Cultura Catalana 2011, ha declarat que “és un honor felicitar l’alcalde de Quito, a l’Equador, per la satisfacció de compartir en el mateix any una distinció tan especial i important per a les nostres ciutats. Totes dues, des del seu continent, tenen la magnífica oportunitat de mostrar al món el seu potencial cultural, artístic i creatiu, en un projecte que traspassa fronteres, genera complicitats i cohesiona els ciutadans. Desitjo a l’alcalde de Quito els millors encerts per a la seva ciutat l’any 2011”.

La Capital Americana de la Cultura (www.cac-acc.org), creada el 1998, té com a objectius els de promoure la integració interamericana des de l’àmbit cultural, contribuir a un millor coneixement entre els pobles del continent americà, respectant la seva diversitat nacional i regional, posant de relleu, alhora, el patrimoni cultural comú. L’Organització Capital Americana de la Cultura és membre del Bureau Internacional de Capitals Culturals (www.ibocc.org), promou internacionalment les ciutats capitals culturals i estableix nous ponts de cooperació amb Europa, continent que té establerta la capital cultural des de 1985. Està acreditada davant de l’Organització d’Estats Americans (OEA) i té el reconeixement dels parlaments Llatinoamericà i Europeu. Antena 3 Internacional i Discovery Channel són els canals oficials de televisió. Fins ara han estat designades com a Capital Americana de la Cultura les següents ciutats: Mérida (Mèxic) 2000; Iquique (Xile) 2001; Maceió (Brasil) 2002; Ciutat de Panamà (Panamà) i Curitiba (Brasil) 2003; Santiago (Xile) 2004; Guadalajara (Mèxic) 2005; Córdoba (Argentina) 2006; Cusco (Perú) 2007; Brasília (Brasil) 2008; Asunción (Paraguai) 2009; Santo Domingo (República Dominicana) 2010, i Quito (Equador) 2011.

14-07-2010


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024