Badalona acomiada amb èxit la Capital de la Cultura Catalana 2010 i passa el relleu a la parròquia andorrana d’Escaldes-Engordany que serà la Capital de la Cultura Catalana 2011


Jordi Serra, alcalde de Badalona, lliura a Antoni Martí, el seu homòleg d’Escaldes-Engordany, en presència de Xavier Tudela, el testimoni de la Capital de la Cultura Catalana.


Aquest divendres, dia 17 de desembre, la ciutat de Badalona ha acomiadat la seva Capital de la Cultura Catalana 2010 i ha passat el relleu a la parròquia andorrana d’Escaldes-Engordany, que exercirà com a referent per a tot l’àmbit cultural i lingüístic català a partir de l’1 de gener de 2011.

La cerimònia de comiat de Badalona 2010 s’ha celebrat al Museu de la ciutat, amb la presència, entre molts altres, de l’alcalde de Badalona, Jordi Serra; del cònsol major (alcalde) d’Escaldes-Engordany, Antoni Martí, i del president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela.

El regidor de Cultura i Patrimoni Cultural de Badalona, Mateu Chalmeta, ha expressat durant la cerimònia de traspàs de la capitalitat cultural que “seguint el lema que ha presidit la capitalitat de Badalona, “Arrelats al futur”, podem afirmar que, efectivament, avui es clou la Capital de la Cultura Catalana però, en canvi, a Badalona la cultura segueix sent capital”.

De la seva banda, Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, ha exposat que “que per a Badalona, per a la Capital de la Cultura Catalana i per a la cultura catalana la capitalitat cultural d’enguany ha marcat un abans i un després atès l’èxit assolit que ens ha permès a tots conèixer o reconèixer la potència cultural de Badalona i de la cultura catalana”.

Antoni Martí, cònsol major d’Escaldes-Engordany, ha recordat que “Andorra és l'únic Estat del món on l’idioma oficial és el català i això és per a tots els andorrans i andorranes un orgull i una responsabilitat. Una responsabilitat perquè no podem permetre la degradació del català, ans el contrari. Hem de fomentar el seu ús social i hem de donar les eines que facilitin a les persones nouvingudes el seu aprenentatge”.

Martí ha afegit també que “La Capital de la Cultura Catalana esdevé una excel.lent plataforma per donar a conèixer i ensenyar l’Andorra menys coneguda.”

Finalment, Jordi Serra, alcalde de Badalona, ha manifestat que l'any 2010 “es recordarà per tot allò que quedarà pel futur” i va qualificar d'apostes “que han valgut la pena” els actes culturals que s'han fet en els darrers dotze mesos.

La Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat) s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l'any 2004. Fins ara han estat elegides com a Capital de la Cultura Catalana Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008, Figueres 2009, Badalona 2010, Escaldes-Engordany 2011, Tarragona 2012 i Ripoll 2013. L’organització Capital de la Cultura Catalana, membre del Bureau Internacional de Capitals Culturals (www.ibocc.org), desenvolupa també periòdicament campanyes de promoció i dinamització cultural. Entre altres, ha desenvolupat campanyes sobre el patrimoni cultural material de Barcelona, Badalona i Catalunya; sobre les persones més sàvies de Catalunya; entorn els personatges que més han influït en la cultura europea i sobre el patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra.

18-12-2010


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024