La cerimònia d’inauguració de la Capital de la Cultura Catalana Escaldes-Engordany 2011 farà un recorregut de la història d’Andorra


Ester Nadal, directora de l'Escena Nacional d’Andorra, i Pere Moles, president del comitè de treball de la Capital de la Cultura Catalana 2011.

El dissabte dia 22 de gener vinent es farà la cerimònia d’inauguració de la Capital de la Cultura Catalana Escaldes-Engordany 2011 (www.e-e2011.ad) amb la presència, entre d’altres, de les més altes autoritats del Principat d’Andorra.

La cerimònia, que es durà a terme a la sala d’actes del Prat del Roure, porta com a nom “Química; maridatge del passat i del present de la nostra cultura”.

L’acte d’obertura ha estat ideat per la directora de l’Escena Nacional d’Andorra (ENA), Ester Nadal, amb la col·laboració musical de Gerard Claret, director artístic de l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (ONCA). Hi participaran una vuitantena d’artistes andorrans, amb la voluntat de fer participar el màxim nombre d’artistes del país, per afavorir el coneixement de les formacions i les iniciatives andorranes a través de la promoció i la projecció que significa la plataforma de la capitalitat cultural d’Escaldes-Engordany 2011.

La directora artística de l’ENA ha assenyalat avui que “ens va semblar molt interessant fer la proposta conjuntament amb l’ONCA, i més tenint en compte que l’experiència de l’ONCA i, sobretot, la de Gerard Claret, només pot beneficiar-nos”. Des de la direcció artística de l’ENA s’assenyala que un dels principals objectius que persegueix aquesta cerimònia és “comptar amb la màxima col·laboració d’artistes andorrans. És un espectacle fet a mida, un reflex de la singularitat del nostres país, de la cultura andorrana des d’un angle molt obert; des de la memòria històrica fins a artistes contemporanis o tribus urbanes.

El director artístic de l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra, Gerard Claret, ha manifestat que “en el moment que vam saber que Escaldes-Engordany seria la Capital de la Cultura Catalana 2011 vam pensar que l’ONCA hi podria aportar el seu granet de sorra i, tenint en compte la relació amb l’ENA, que podríem forjar una col·laboració”. Claret també destaca la importància de la cerimònia assenyalant que “és un dels actes més importants a escala andorrana i això implica una projecció també molt important”.

D’altra banda, 35.000 llars d’Andorra rebran l’agenda trimestral de la Capital de la Cultura Catalana 2011. Amb la publicació d’aquesta agenda es fa realitat una vella reivindicació: agrupar tota la programació cultural d’Andorra. Pere Moles, el president del comitè de treball de la Capital de la Cultura Catalana Escaldes-Engordany 2011, ha assenyalat que un dels objectius de la capitalitat 2011 “ha estat des d’un inici unificar d’una vegada tota la programació cultural”.

Fins ara, han estat elegides com a Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat) les següents ciutats:

2004: Banyoles
2005: Esparreguera
2006: Amposta
2007: Lleida
2008: Perpinyà
2009: Figueres
2010: Badalona
2011: Escaldes-Engordany
2012: Tarragona
2013: Ripoll

La Capital de la Cultura Catalana s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l'any 2004. Xavier Tudela és el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana.

11-01-2011


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024