Lapa (Paranà) rep el títol de Capital Brasilera de la Cultura 2011


Leandro Borges, Vicealcalde de Lapa; Tanielson Campos, secretari municipal de Turisme de Ribeirão Preto; alcalde de Lapa, Paulo Furiati; la primera dama, Ivana Pierin Furiati; Valeria Borges, secretaria municipal de Cultura; Maria Inês Borges, presidenta de l’Institut de Cultura de Lapa; Màrius Vendrell, director executiu de la Capital Brasilera de la Cultura i delegat en aquest país del Bureau Internacional de Capitals Culturals, i Marcelo Miguel, director de Quixote Art & Eventos.


La ciutat de Lapa ha rebut, aquest 9 de febrer, el títol de Capital Brasilera de la Cultura 2011, en un acte oficial realitzat en aquesta ciutat de l’estat de Paranà. L’alcalde, Paulo Furiati, ha rebut el diploma corresponent de mans de Màrius Vendrell, director executiu de la Capital Brasilera de la Cultura i delegat al Brasil del Bureau Internacional de Capitals Culturals i, també, de Tanielson Campos, secretari municipal de Cultura de Ribeirão Preto, Capital Brasilera de la Cultura 2010, fent d’aquesta manera una transició simbòlica del títol de capital de la cultura entre ambdues ciutats.

La cerimònia ha comptat amb la presència de les autoritats locals i del govern de l’Estat de Paranà, en un dia històric ja que el 9 de febrer s’escau, a Lapa, el record dels herois que varen lluitar per la República en el cèlebre “setge de Lapa”, important episodi històric esdevingut durant la revolució federalista de 1894, que va marca el destí del Brasil.

Lapa va ser elegida com a Capital Brasilera de la Cultura el 20 de novembre de l’any passat pel Bureau Internacional de Capitals Culturals, en reconeixement al seu patrimoni cultural i històric de la ciutat, un dels més importants i millors conservats de la regió sud del Brasil.

Amb gairebé 42.000 habitants i situada a 62 Km de Curitiba, la ciutat té 235 edificis en el seu centre històric, format per 14 àrees, catalogades per l’Institut del Patrimoni Històric i Artístic Nacional (IPHAN), on destaquen el conjunt arquitectònic de la Rua do Cotovelo, el teatre São João, el museu d’armes, la Casa Lacerda, la Casa Vermelha i el Museu Històric.

En l’àmbit del patrimoni cultural immaterial destaquen les Congadas, la Nit Lapiana i diverses festes religioses i populars, a més de gastronomia influenciada pel moviment tropeirista.

Fins ara, han estat elegides com a capitals brasileres de la cultura les següents ciutats:

2006: Olinda (PE)
2007: São João del-Rei (MG)
2008: Caxias do Sul (RS)
2009: São Luís Maranhão (MA)
2010: Ribeirão Preto (SP)
2011: Lapa (PR)

13-02-2011


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024