Escaldes-Engordany 2011 passa el relleu a Tarragona 2012 com a Capital de la Cultura Catalana


Albert Esteve, ministre de Cultura d’Andorra; Montserrat Capdevila, Cònsol Major d’Escaldes-Engordany; Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana; Carme Crespo, tinenta d’alcalde de Cultura, Patrimoni i Festes de Tarragona; Jordi Munell, alcalde de Ripoll, i Daniel Bastida, rector de la Universitat d’Andorra.

Aquest dimecres dia 14 de desembre, la parròquia andorrana d’Escaldes-Engordany ha passat el relleu com a Capital de la Cultura Catalana a la ciutat de Tarragona que, el dia 1 de gener, iniciarà formalment la seva capitalitat cultural 2012.

L’acte de relleu ha tingut lloc al CIAM (Centre d’Interpretació de l’Aigua i del Madriu), emblemàtic edifici inaugurat durant aquest any de la capitalitat cultural andorrana, amb la presència de la Cònsol Major (alcaldessa) d’Escaldes-Engordany, Montserrat Capdevila; la tinenta d’Alcalde de Cultura. Patrimoni i Festes de Tarragona, Carme Crespo; el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela; l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell, el ministre de Cultura d’Andorra, Albert Esteve; el Síndic General (president del Parlament), Vicenç Mateu; el rector de la Universitat d’Andorra, Daniel Bastida, etc.

En la seva intervenció inicial, el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana ha qualificat de “molt positiva” la Capital de la Cultura Catalana Escaldes-Engordany 2011. Xavier Tudela ha expressat que “com a conseqüència de la capitalitat cultural, a Andorra i a la resta de l’àmbit lingüístic català, moltes persones s’han adonat que la cultura, més enllà de ser l’expressió de les belles arts, és també un potent motor de desenvolupament econòmic. I en aquests moments de forta crisi econòmica Andorra i la resta de territoris de parla catalana hauríem d’aprofitar i optimitzat molt més la cultura com a instrument per superar la crisi econòmica”. Tudela ha recordat també durant el seu parlament que la Capital de la Cultura Catalana Escaldes-Engordany 2011 ha estat “molt positiva” perquè ha permès el treball conjunt i complementari entre entitats i institucions andorranes i de la resta dels territoris de parla catalana, en benefici de les dues parts i, en síntesi, en benefici de la cultura catalana.

De la seva banda Carme Crespo, que ha recollit el testimoni de la Capital de la Cultura Catalana en nom de la ciutat de Tarragona, ha manifestat la seva il.lusió “perquè tenim el convenciment que una celebració com la de la capitalitat cultural, durant tot un any sencer, ens permetrà, sobretot, dues coses: posar en valor i innovar. És a dir, mirar el passat i el present, reconèixer tota la feina de les persones del nostre teixit fan cada dia per construir-nos i contribuir al nostre benestar personal i, alhora, projectar el nostre futur, implantant i desenvolupant la fase experimental d’un nou model de gestió i relació liderat des del govern municipal, que ens convertirà en un laboratori de recerca en l’àmbit de la cultura i en un punt de mira per als territoris de llengua i cultura catalanes".Montserrat Capdevila, Cònsol Major d’Escaldes-Engordany, ha expressat que “la Capital de la Cultura Catalana es va concebre com un projecte de país, amb una clara voluntat d’implicar-hi totes les institucions i tots els agents culturals del Principat d’Andorra i crec, sincerament, que ho hem aconseguit, gràcies al treball del Govern d’Andorra, dels comuns, de les institucions privades, les associacions i les entitats que han col.laborat amb nosaltres i que han demostrat que donar més transversalitat a la política cultural és possible amb l’augment de la col.laboració, de la coordinació mútua i de l’estimulació de les sinergies entre sector públic i sector privat”.

Finalment, el ministre de Cultura d’Andorra, Albert Esteve, ha remarcat en la seva intervenció que la capitalitat cultural ha estat un “projecte de país, impulsat des d’Escaldes-Engordany però un projecte nacional”. Esteve ha subratllat que en aquests moments “d’obertura d’Andorra al món” també cal obrir “els pensaments, les idees i els valors”. El ministre ha afegit que “l’obertura d’Andorra al món no es pot fer sense reforçar els vincles lingüístics i culturals” amb els territoris de cultura catalana. La intervenció del titular de Cultura ha acabat amb l’argument que “l’especificitat cultural d’Andorra s’ha de potenciar i difondre” i ha insistit que la Capital de la Cultura Catalana 2011 ha significat un “acte d’andorranitat”.

La Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat) s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l'any 2004.

Fins ara, han estat elegides com a Capital de la Cultura Catalana les següents ciutats:

2004: Banyoles
2005: Esparreguera
2006: Amposta
2007: Lleida
2008: Perpinyà
2009: Figueres
2010: Badalona
2011: Escaldes-Engordany
2012: Tarragona
2013: Ripoll

17-12-2011


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024