Tarragona inaugurarà la Capital de la Cultura Catalana 2012 el proper 25 de febrer


Presentació de l’espectacle inaugural de Tarragona 2012 a la sala d’actes de l’Ajuntament de la ciutat.

El dissabte dia 25 de febrer la ciutat de Tarragona inaugurarà la seva Capital de la Cultura Catalana 2012 amb l’espectacle “Som Llamp, Som Cruïlla”, que tindrà lloc a l’Auditori August del Palau de Congressos, a les 20.00 h.

Durant l’acte hi haurà també les intervencions institucionals de Carme Crespo, tinenta d'alcalde de Cultura, Patrimoni i Festes de Tarragona; Trini Marín, Cònsol Major (alcaldessa) d’Escaldes-Engordany, que ha estat la Capital de la Cultura Catalana 2011; Jordi Munell, alcalde de Ripoll, que serà la Capital de la Cultura Catalana 2013; Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, i Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de Tarragona.

L’espectacle Som llamp, som cruïlla, del director tarragoní Marc Chornet, serà un reflex del discurs que la ciutat vol transmetre durant aquest any de projecció. Adaptant el lema de Tarragona 2012, “La cultura ens transforma”, l’espectacle planteja sis diàlegs entre creadors professionals rellevants en diverses disciplines; aquests encreuaments creatius interactuaran, alhora, amb entitats, col·lectius, formacions i escoles de la ciutat, que intervindran al llarg de l’acte com a representants de la cultura quotidiana, l’activitat cultural diària que significa un element de salut individual i col·lectiu.

Un dels objectius principals de Tarragona durant l’any en què gaudeix de la condició de Capital de la Cultura Catalana és el de posar en valor el ric teixit cultural de la ciutat, la tasca artística que desenvolupen els creadors de diverses disciplines i les nombroses activitats que hi tenen lloc dia a dia. Amb aquesta finalitat, el 2012 vol ser un any de reconeixement de totes aquelles persones, entitats i agents culturals que són des de fa molts anys protagonistes actius i passius de la vida cultural, identitària, de què gaudeix Tarragona i que, sens dubte, només ells fan possible.

Fins ara han estat elegides com a Capital de la Cultura Catalana les següents ciutats:

2004: Banyoles (Pla de l’Estany)
2005: Esparreguera (Baix Llobregat)
2006: Amposta (Montsià)
2007: Lleida (Segrià)
2008: Perpinyà (Rosselló, Catalunya Nord)
2009: Figueres (Alt Empordà)
2010: Badalona (Barcelonès)
2011: Escaldes-Engordany (Principat d’Andorra)
2012: Tarragona (Tarragonès)
2013: Ripoll (Ripollès)

La Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat) s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l'any 2004. L’organització Capital de la Cultura Catalana, membre del Bureau Internacional de Capitals Culturals (www.ibocc.org), desenvolupa també periòdicament campanyes de promoció i dinamització cultural. Entre altres, ha desenvolupat campanyes sobre el patrimoni cultural material de Barcelona, Badalona i Catalunya; sobre les persones més sàvies de Catalunya; entorn els personatges que més han influït en la cultura europea i sobre el patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra.

09-02-2012


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024