São Luís inaugura la seva Capital Americana de la Cultura 2012


Acte d’obertura de la Capital Americana de la Cultura São Luís 2012 i de reconeixement als tresors del patrimoni cultural material de São Luís.

La ciutat de São Luís (Maranhão, Brasil) ha iniciat oficialment la seva Capital Americana de la Cultura 2012, en un acte multitudinari celebrat al Teatre Arthur Azevedo de São Luís. Durant l’acte, el president del Bureau Internacional de Capitals Culturals, Xavier Tudela, ha lliurat a l’alcalde de São Luís, João Castelo, el reconeixement com a Capital Americana de la Cultura 2012. La capitalitat americana de la cultura 2012 coincideix amb el 400 aniversari de la fundació de São Luís, o Sant Lluís, única ciutat brasilera creada pels francesos.

El centre històric de São Luís, ciutat que té una població d’un milió d’habitants, fou declarat Patrimoni Cultural de la Humanitat per la Unesco el 1997. Té una arquitectura colonial de gairebé 3.500 edificis, distribuïts en més de 280 hectàrees de centre històric. São Luís també és anomenada l’”Atenes brasilera” per la gran quantitat d’escriptors i poetes del segle XIX. És considerada, alhora, la localitat on es parla el millor portuguès del Brasil.
 
En el marc de la celebració de l’acte d’inauguració de la Capital Americana de la Cultura 2012, Xavier Tudela ha lliurat també els diplomes acreditatius als representants dels elements elegits com a tresor del patrimoni cultural material de São Luís, seleccionats per votació ciutadana en una campanya realitzada com a pròleg de la capitalitat cultural.
 
Els tresors de São Luís elegits són els següents: el Convent de la Mare de Déu de la Mercè, la Catedral, el Palau dels lleons, la plaça Gonçalves Dias, el carrer de Portugal, les rajoles de São Luís i el Teatre Arthur Azevedo.
 
Durant l’acte d’inici de la Capital Americana de la Cultura São Luís 2012 l’alcalde de la ciutat, João Castelo, ha manifestat que “aquesta distinció ens honora i fa més gran la nostra ciutat i el nostre poble. Tenim una cultura popular i un patrimoni material arquitectònic grandiós que esperem potenciar i projectar internacionalment durant tot aquest any”.
 
De la seva banda, Xavier Tudela, president del Bureau Internacional de Capitals Culturals, ha expressat en la seva intervenció en l’acte d’obertura de São Luís 2012 que “la Capital Americana de la Cultura és de tots i per a tots i la participació ciutadana serà un dels elements clau en l’èxit de la capitalitat”.

Fins ara, han estat elegides com a Capital Americana de la Cultura (www.cac-acc.org) les següents ciutats del continent americà:

Capitals Americanes de la Cultura
2000 Mérida (Mèxic)
2001 Iquique (Xile)
2002 Maceió (Brasil)
2003 Panamà/Curitiba (Panamà/Brasil)
2004 Santiago (Xile)
2005 Guadalajara (Mèxic)
2006 Córdoba (Argentina)
2007 Cusco (Perú)
2008 Brasília (Brasil)
2009 Asunción (Paraguai)
2010 Santo Domingo (República Dominicana)
2011 Quito (Equador)
2012 São Luís (Brasil)

La Capital Americana de la Cultura (www.cac-acc.org), creada el 1998, té com a objectius els de promoure la integració interamericana des de l’àmbit cultural, contribuir a un millor coneixement entre els pobles del continent americà, respectant la seva diversitat nacional i regional, posant de relleu, alhora, el patrimoni cultural comú. L’Organització Capital Americana de la Cultura és membre del Bureau Internacional de Capitals Culturals (www.ibocc.org), promou internacionalment les ciutats capitals culturals i estableix nous ponts de cooperació amb Europa, continent que té establerta la capital cultural des de 1985. Està acreditada davant de l’Organització d’Estats Americans (OEA) i té el reconeixement dels parlaments Llatinoamericà i Europeu. Antena 3 Internacional i Discovery Networks Latin Amèrica /U.S. Hispanic són els seus canals oficials de televisió.

20-04-2012


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024