La ciutat colombiana de Barranquilla elegida Capital Americana de la Cultura 2013


Xavier Tudela i Elsa Noguera

La ciutat de Barranquilla (Colòmbia) ha estat elegida Capital Americana de la Cultura 2013, segons que ha informat avui Xavier Tudela, president del Bureau Internacional de Capitals Culturals (www.ibocc.org). La capitalitat cultural coincidirà amb el 200 aniversari de la concessió del títol de vila a Barranquilla. La ciutat es va fundar entre 1627 i 1637.
 
El Bureau Internacional de Capitals Culturals ha elegit a Barranquilla com a Capital Americana de la Cultura (www.cac-acc.org) de l’any vinent “per la voluntat de la ciutat de fer de la cultura un element estratègic de cohesió social, dinamització ciutadana, desenvolupament econòmic i projecció internacional”, segons que ha manifestat Xavier Tudela.
 
Fins ara, han estat elegides com a Capital Americana de la Cultura les següents ciutats:

2000: Mérida (Mèxic)
2001: Iquique (Xile)
2002: Maceió (Brasil)
2003: Ciutat de Panamà (Panamà) i Curitiba (Brasil)
2004: Santiago (Xile)
2005: Guadalajara (Mèxic)
2006: Córdoba (Argentina)
2007: Cusco (Perú)
2008: Brasília (Brasil)
2009: Asunción (Paraguai)
2010: Santo Domingo (República Dominicana)
2011: Quito (Equador)
2012: São Luis (Brasil)
2013: Barranquilla (Colòmbia)

Barranquilla és la capital del departament colombià de l’Atlàntic. Està ubicada al marge occidental del riu Magdalena, la principal artèria fluvial de Colòmbia, a pocs quilòmetres de la seva desembocadura al mar Carib. El 1993 fou organitzada constitucionalment en districte especial, industrial i portuari. És un dels ports marítims i fluvials més importants i actius de Colòmbia i el principal centre comercial, industrial, cultural i educatiu de la regió Carib colombiana. Durant la segona meitat del segle XIX adquireix importància estratègica i econòmica a l’iniciar-se la navegació a vapor pel riu Magdalena, el que li va permetre convertir-se en el principal port exportador del país, fins a la primera meitat del segle XX. Des de finals del segle XIX i fins els anys 30 del segle XX Barranquilla fou el principal punt d’entrada a Colòmbia de milers d’immigrants i d’avenços com ara l’aviació, la ràdio, el telèfon, així com de diversos esports.
 
La ciutat, que té una població de gairebé dos milions de persones en la seva àrea metropolitana, és la seu del Carnaval de Barranquilla, declarat patrimoni oral i immaterial de la humanitat per la Unesco l’any 2003.
 
Quan ha conegut la notícia de l’elecció de Barranquilla com a Capital Americana de la Cultura 2013, João Castelo, l’alcalde de São Luís (Brasil), que és la Capital Americana de la Cultura d’aquest any 2012, ha manifestat que “fou amb una gran alegria i immensa satisfacció que vàrem rebre la designació de la nostra estimada São Luís com a Capital Americana de la Cultura 2012. Ens omple d’alegria ser el referent cultural de les Amèriques enguany. La capitalitat cultural coincideix, a més, amb el 400 aniversari de la fundació de la nostra ciutat. Desitjo a Barranquilla que la seva Capital Americana de la Cultura 2013 serveixi per a fomentar el desenvolupament social i econòmic de la ciutat a través de la valorització i promoció del vostre patrimoni i diversitat cultural, generant ocupació, renda i contribuint a la formació de la ciutadania del vostre poble”.
 
Barranquilla tindrà una destacada promoció internacional durant l’any de la seva Capital Americana de la Cultura 2013 gràcies a la col.laboració d’Antena 3 Internacional i de Discovery Networks Latin America/U.S. Hispanic, ambdós canals oficials de televisió de la Capital Americana de la Cultura.
 
Des de Madrid, on està la seu central d’Antena 3 TV, Mar Martínez-Raposo, directora del Canal Internacional d’Antena 3, ha declarat que “volem felicitar a tots els colombians per entrar a formar part, per primera vegada, del grup de capitals americanes de la cultura. Des de fa 11 anys, Antena 3 Internacional col.labora com a canal oficial en la promoció i difusió de la capitalitat cultural, tant a Iberoamèrica com en l’àmbit hispà dels Estats Units d’Amèrica i a Europa. Una contribució de la que ens sentim especialment orgullosos pe compartir, amb tots els pobles americans, la riquesa de la nostra llengua, cultura i història. Reiterem la nostra felicitació i suport a tots els ciutadans de Barranquilla per la seva designació com a Capital Americana de la Cultura 2013”.
 
Des de Miami (Florida, EUA), on està la seva seu central, el president de  Discovery Networks Latin America/U.S. Hispanic, Enrique R. Martínez, ha declarat que “és amb molt de gust que veiem el creixement i progrés de Coòmbia reflectit en la ciutat de Barranquilla a l’haver estat nominada Capital Americana de la Cultura 2013. Discovery s'enorgulleix en emetre la càpsula representativa de l’esforç, la cultura i l’avenç del poble colombià a través de Barranquilla i d’aquesta manera contribuir a l’avenç de les capitals culturals en el continent americà”.
 
La Capital Americana de la Cultura (www.cac-acc.org), creada el 1998, té com a objectius els de promoure la integració interamericana des de l’àmbit cultural, contribuir a un millor coneixement entre els pobles  del continent americà, respectant la seva diversitat nacional i regional, posant de relleu alhora el patrimoni cultural comú. L’organització Capital Americana de la Cultura és membre del Bureau Internacional de Capitals Culturals (www.ibocc.org), promou internacionalment les ciutats capitals culturals i estableix nous ponts de cooperació amb Europa, continent que té establerta la capital cultural des de 1985. Està acreditada davant l’organització dels estats americans (OEA) i té el reconeixement dels parlaments llatinoamericà i europeu. Antena 3 Internacional i Discovery Networks Latin America/U.S. Hispanic són els dos canals oficials de televisió de la Capital Americana de la Cultura.

05-06-2012


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2023