La ciutat de Manresa es converteix oficialment en la Capital de la Cultura Catalana 2018
|
Fotografia (d’esquerra a dreta): Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana; Valentí Junyent, alcalde de Manresa, i Joan Calmet, regidor de Cultura de la Capital de la Cultura Catalana 2018.
|
L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, han signat avui l’acord de nominació de Manresa com a Capital de la Cultura Catalana 2018, amb la qual cosa Manresa (Bages, 76.000 habitants i 41 Km2) es converteix des d’avui oficialment en la Capital de la Cultura Catalana 2018.
Manresa va aprovar per unanimitat presentar la seva candidatura com a referent cultural de l’àmbit lingüístic català en el Ple Municipal del dia 18 de setembre d’enguany.
Manresa compta amb un significatiu capital cultural i patrimonial, com la Fira de la Mediterrània i el Teatre Kursaal, actius que situen la ciutat amb nitidesa en el mapa cultural del país. El patrimoni històric, arquitectònic i museístic, alguns artistes de renom, el llegat ignasià i algunes de les tradicions festives contenen un ric potencial que singularitza Manresa i, alhora, es constitueix com a mostra representativa de la riquesa cultural del país.
A banda dels equipaments culturals, Manresa té un ric teixit associatiu que manté una intensa activitat cultural durant tot l’any, amb propostes molts diverses. La ciutat compta, a més, amb una llarga tradició de col·laboració mútua entre el sector públic, associatiu i privat en la gestió dels projectes culturals.
Fins ara, han estat elegides capitals de la cultura catalana les següents ciutats de l’àmbit lingüístic català:
2004: Banyoles
2005: Esparreguera
2006: Amposta
2007: Lleida
2008: Perpinyà
2009: Figueres
2010: Badalona
2011: Escaldes-Engordany/Principat d’Andorra
2012: Tarragona
2013: Ripoll
2014: Barcelona
2015: Vilafranca del Penedès
2016: Vic
2017: Reus
2018: Manresa
La Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat) s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i la cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, en data 25 de març de 2004.
02-12-2014 |