30 candidatures aspiren a convertir-se en “tresor del patrimoni cultural del Vendrell”

7 Tresors del Patrimoni Cultural del Vendrell

Un total de 30 candidatures aspiren a convertir-se en “tresor del patrimoni cultural del Vendrell”. La campanya està organitzada per l’Ajuntament del Vendrell i l’entitat Capital de la Cultura Catalana.


L’objectiu d'aquesta campanya és promoure i divulgar el patrimoni cultural del Vendrell d’una manera didàctica, pedagògica, lúdica i motivar la visita als llocs seleccionats i elegits. A més, pretén establir noves rutes turístiques que permetin als visitants conèixer la riquesa patrimonial del Vendrell alhora que es promou la participació ciutadana.

Els ciutadans que desitgin votar per elegir “7 tresors del patrimoni cultural del Vendrell” hauran d’omplir el “Formulari de Votació” que teniu en aquesta mateixa pàgina. El darrer dia de votació és el 28 de desembre de 2016.

El votant podrà votar per una, dues, tres, quatre, cinc, sis o set candidatures. El que no podrà fer és votar més d’una vegada la mateixa candidatura.

Llevat de l’apartat “comentaris”, que és opcional, el votant haurà d’omplir necessàriament tots els apartats del “Formulari de Votació”. Moltes gràcies.

Qualsevol dubte o pregunta sobre les candidatures, sistema de votació, etc. escriviu sisplau un correu electrònic a info@ccc.cat




Informació sobre les 30 candidatures que opten a convertir-se en “tresor del patrimoni cultural del Vendrell”:

Àliga del Vendrell
Forma part del bestiari festiu i popular de Catalunya. És la primera bèstia de protocol i sense foc del Vendrell. Juntament amb aquesta nova figura, es creava un nou grup de gralles per tal d’acompanyar-la en les seves sortides: les Gralles de l’Àliga. El 2015 naixia l’Aligueta del Vendrell, una reproducció reduïda de la gran.

Antiga Biblioteca Popular
Edifici promogut per la Mancomunitat l'any 1920 i projectat per l'arquitecte Ramon Puig Gairalt. L'edifici emergeix com un cos prismàtic aïllat al capdavall de la Rambla. La seva estètica s'inscriu dins el noucentisme en el seu vessant classicista, que es singularitza especialment en les dues portes d'accés, magnificades amb un solemne frontó triangular sostingut per columnes jòniques.

Ball de diables
És una entitat més que centenària, amb referències del segle XVI tot i que no és fins el 1845 que es publica un article al “Diario de Barcelona” on hi surt explícitament el ball de diables de la vila. Entre les seves activitats destaca “La Carretillada”, de la qual se’n tenen referències des de 1845, i també “l’Acte Sacramental”, escenificació solemne de la representació de la lluita entre el bé i el mal, de la qual resulta victoriós l’arcàngel Miquel.

Camí Ral / Via Augusta
Una de les grans contribucions dels romans a casa nostra va ser la xarxa de vies de comunicació, amb l’exponent més important de la Via Augusta. Malgrat tot tipus de modificacions com la construcció d’autopistes, carreteres, vies de ferrocarril, etc. encara es pot seguir en el seu tram al Penedès entre El Vendrell i l’Arc de Berà, també conegut com a Camí Ral amb posterioritat.

Casa Museu Àngel Guimerà
Àngel Guimerà (1845-1924), fill de pare vendrellenc i de mare canària, va viure a la casa pairal dels Guimerà al Vendrell durant el segle XIX. En aquesta casa, va iniciar la seva activitat poètica, primer en castellà i, més tard, en català, per triomfar després en el món teatral com a dramaturg. Una de les seves principals obres fou Terra baixa. La Casa Museu Àngel Guimerà va obrir de nou les portes al públic el 2015, cinc anys després del seu tancament. Durant aquest període es van dur a terme els treballs de restauració i museïtzació de la casa, que va reobrir amb la voluntat d’esdevenir un centre de referència de la vida i obra del dramaturg i poeta Àngel Guimerà.

Cercavila de foc
La Cercavila de Foc es porta a terme el dia 26 de juliol a la tarda i fins la mitja nit. El recorregut de la cercavila de foc és pels carrers de la vila, i una vegada s’ha fet fosc és ideal per tal de que llueixi l’ambient desitjat. El Vendrell, considerada la Capital del Foc, llueix una espectacular cercavila de bèsties de foc, un acte únic en el seu gènere dels que es fan al país i amb la participació d’una vintena de grups, dels quals són del Vendrell el Ball de Diablons, la Víbria, el Ball de Diables, el Caramot, les Puces del Caramot, el Tallot, la Mulassa Feixuga, el Bou de Foc, el Borinot de Foc, i el Drac de Foc el Cabrot.

Cercavila de Santa Anna
El 26 de juliol al matí-migdia se celebra la cercavila de cultura popular, omplint el centre del Vendrell de balls, grallers i picarols. Un cop finalitzada la ballada d’honor a Santa Anna, la cercavila anuncia la festa per carrers i places, i està formada per: Ball de Diablons, Ball de Diables, Àliga i Aligueta del Vendrell, Lleó i Lleonet del Vendrell, Agrupació de cultura popular del Vendrell L’Embarcada (Ball de Bastons, Ball de Cercolets, Ball de Cintes, Ball de Faixes, Ball de Gitanes, Ball de Figuetaires, Ball de Panderos, Ball de la Patatuf, Ball de Pastorets, Ball de Valencians i Les Gralles del Baix Penedès), Nens del Vendrell, Gegants i nans, grallers Tocats de Canya i Agrupació Musical Santa Anna. La cercavila s’acaba a la plaça Vella on, un cop arribats tots els balls, el diables fan els versos, seguits de l’actuació de la colla castellera.

Cooperativa Agrícola
Va ser fundada el 20 de juliol de 1906 per un grup de propietaris agrícoles per fer front al problema de la comercialització de la producció vinícola. El 1935 es va dur a terme el projecte d’ampliació del celler que fou dissenyat per l’arquitecte Cèsar Martinell, que va idear un conjunt magnífic d’arcades d’obra vista, típiques del modernisme, que sostenen bona part del celler. Aquests arcs d'obra vista meravellen a tothom que els ha pogut veure.

Cor-Orfeó Parroquial
Va ser fundat l'any 1955 amb la finalitat de solemnitzar les festes litúrgiques de la Parròquia de Sant Salvador, activitat que manté encara, sobretot en els dies assenyalats de Nadal, Epifania, Setmana Santa, etc. L'any 2005 va celebrar, doncs, amb tota una sèrie d'actes, el seu 50è. aniversari, i l'any 2015 celebrà el seu 60è. aniversari també amb tota una sèrie d'activitats i concerts.

Creu de terme de Sant Vicenç
Creu monumental de pedra del segle XIV. Està modificada posteriorment, però conserva una inscripció, que està incompleta, i probablement d'aquesta època. En canvi, la creu és moderna. Originalment estava ubicada estratègicament delimitant Sant Vicenç i El Vendrell. En època moderna va ser traslladada al conegut popularment com a parc dels Enamorats de Coma-ruga, entre el carrer Monestir de Poblet i carrer Brisamar.

El Caramot
És un drac que pesa 750 kg i és considerat el drac més gran d'Europa que tira foc. Es comença a construir l’any 1984 i aquell mateix any va debutar a la cercavila de foc de Santa Anna, per la Festa Major. Forma part del bestiari festiu i popular de Catalunya.

El Lleó
Promogut pels Amics de l’Orgue és un element del bestiari català que forma part del seguici de la festa del Corpus i a les cercaviles de les festes populars del Vendrell.

Els Pastorets
La primera representació escènica dels Pastorets del Vendrell fou el dia de Cap d'Any de 1966, tarda i nit, si bé des de la seva fundació i durant molts anys s'anomenaven Els Pastorets Musicals del Vendrell. D'aleshores ençà s'han anat fent entre cinc i sis representacions per temporada, actualment tenen lloc al Teatre Àngel Guimerà.
Per fer possible el misteri del Nadal i escenificar any rere any els típics i populars Pastorets, s'apleguen més de 150 voluntaris-col·laboradors. Els actors des del mes d’octubre que assagen, altres repassen o fan decorats nous i comproven tot el material electrònic, tècnic, etc.

Ermita de Sant Salvador
Datada del segle XI, és un dels edificis més antics del Vendrell. Va formar part de la parròquia del Vendrell fins 1307. Té una planta rectangular amb volta de canó.

Església parroquial de Sant Salvador, Campanar i Àngel de Tobies
La primitiva església de Sant Salvador, edificada al segle XV, va ser completament reconstruïda entre 1732 i 1739 dins l'estil barroc propi de l'època. És un temple de tres naus amb capelles laterals, transsepte i cimbori sobre el creuer. Hi destaca la magnífica portalada barroca, amb una fornícula on hi ha la imatge del Salvador, i el campanar de base quadrada i cos octogonal, obra de Joan Antoni Rovira, del 1769. És coronat per un penell conegut com "l'Àngel de Tobies", obra de l'argenter vilanoví Josep Romeu, del 1784. De l'interior de l'església en destaca l'altar major, obra de Josep M. Jujol, i l'orgue del segle XVIII, l'únic que conserva més del 90% de peces originals de la nissaga dels Scherrer.

Festa del Pa Beneit
És una de les tradicions més característiques i emblemàtiques del Vendrell. El seu origen és medieval (quan el pa era la base de l’alimentació de la població) i es remunta a la benedicció que antigament es feia de la farina vella abans de segar el blat nou. La celebració es duia a terme a la vuitada de Corpus, ja que era la temporada que coincidia amb la sega. Actualment, la festa s’ha traslladat a la primera setmana de juliol i s'ha canviat una mica la manera de celebrar-la, adaptant-la als nous temps.

Gastronomia
El xató, la coca enramada, els bufats, els resolis, el pastís de garrofa, l'oli novell i el vinagre vell.

Jaciment ibèric de Mas d'en Gual
El jaciment ibèric de Mas d'en Gual, va ser un petit establiment dedicat a l'explotació agrícola, ramadera i metal·lúrgica entre els segles III-I aC (250-50 aC). Les excavacions efectuades l’any 2005, van posar al descobert restes d'una petita granja, sitges per emmagatzemar el cereal i diversos forns i cubetes per al treball del ferro.
Tot i que es van recuperar centenars de restes ceràmiques, d'ossos, peces de ferro, bronze, pasta vítria, destaquen dues restes arqueològiques del segle III aC, per la seva singularitat i importància per la història del municipi: la màscara grotesca (aquesta presència al Vendrell ?pot estar relaciona?da amb els esdeveniments de la Segona Guerra Púnica, i és l'únic exemplar documentat a tota la península Ibèrica) i les llavors de raïm (conjunt de més de 300 llavors i centenars de pedicels i peduncles de la varietat cultivada de la vinya. La seva importància rau en ser la primera prova fefaent de cultiu de vinya i producció de vi al municipi de El Vendrell, confirmant la tradició mil·lenària d'aquest cultiu a casa nostra).

Lira Vendrellenca
Entitat social creada el 1889 dedicada a educar en el cant i a difondre àmpliament la llengua i la cultura catalanes. Té diferents seccions dedicades a dur a terme diverses activitats culturals, social i esportives per dinamitzar el municipi. L'any 2012 va rebre la Creu de Sant Jordi.

Llegat de Pau Casals
El mestre Pau Casals, català universal, va néixer a El Vendrell el 1876. Té un llegat força significatiu a la capital del Baix Penedès en el qual destaquen la Casa Nadiua, la Vil·la-Museu Pau Casals, l’Auditori Pau Casals i el monument al Mestre, ubicat a la plaça Nova.

Museu Deu
Està ubicat a Casa Palau Rabassó o Cal Rabassó, una casa senyorial de finals del segle XIX protegida com a bé cultural d'interès local. Va ser inaugurat l'any 1995 amb el fons d'art d'Antoni Deu Font, antic notari que va reunir una heterogènia col·lecció d'art formada per més de 2800 peces que s'exposen al públic. El museu exhibeix una gran col·lecció d'art i artefactes. Està considerada una de les col·leccions d'art més important de Catalunya.

Nens del Vendrell
És una colla castellera fundada l'any 1926. És una colla històrica que descarregà el primer 3 de 8 del segle XX l'any 1951, el primer pilar de 7 amb folre del segle XX l'any 1969, i el primer 2 de 8 amb folre del segle XX l'any 1970. Aquests dos darrers castells li van permetre guanyar la cinquena edició del concurs de castells de Tarragona celebrat l'any 1970. Guanyà també el concurs de l'any 1952 empatant en el primer lloc amb la Muixerra de Valls, i es classificà en segona posició l'any 1954 i en tercera l'any 1956. L’any 2010 esdevé el punt d’inflexió, en què es va recuperant la regularitat i els castells històrics dels Nens, amb una base castellera jove i compromesa. Així, el mateix any s’assoleix de nou la td8f, l’any 2013 el 3d8 i el 2014 el pd6 i es carrega el pd7f. Enguany els Nens del Vendrell han celebrat un merescut 90è aniversari, un any ple d’actes i activitats castelleres.  

Orgue barroc de l’església de Sant Salvador
Aquest orgue fou construït per l'orguener de procedència suïssa Ludwig Scherrer, l'any 1777. L'any 1929 i amb l'impuls de Pau Casals, va ser restaurat per Silvio Puggina, que en va canviar la ubicació desplaçant-lo des d'una tribuna lateral al centre del cor. L'any 1963, el taller de Rogent-Blancafort hi feu una nova intervenció restituint la cadireta i afegint un pedaler de 30 notes, de transmissió elèctrica. Actualment conserva la major part del seu material original. Des de l'Associació Amics de l'Orgue, i des de la seva restauració l'any 2010, s'hi fan concerts regularment durant tot l'any.

Plaça Nova
És un dels centres neuràlgics del Vendrell. Es va obrir l'any 1794 amb l'enderroc del sector de muralla que donava al camí dels Molins. La seva urbanització es produeix al llarg del segle XIX i, de fet, la major part dels edificis que la conformen són de finals d'aquell segle. Cal destacar-ne ca l'Aleu (1914), cal Mumbrú (finals dels XIX), les Voltes (finals del XIX) i la casa Palau-Rabassó. Presideix la plaça un monument en homenatge a Pau Casals, obra de Josep Viladomat, del 1985.
L’últim projecte de remodelació converteix la plaça en un homenatge a Pau Casals, fill il·lustre del Vendrell, ressaltant el monument al Mestre i col·locant el paviment central de la plaça de manera que faci el dibuix d'un violoncel.

Plaça Vella
Ubicada al centre històric del Vendrell. Hi trobem l’Ajuntament de la vila i l’Església parroquial de Sant Salvador. És un espai neuràlgic del Vendrell i és on han tingut lloc episodis rellevants del municipi.  

Platges del Vendrell, els Secallets, el Riuet de Coma-ruga i la Reserva Marina de Masia Blanca
La costa, d’uns set quilòmetres de longitud, és baixa, rectilínia i formada per platges de sorra fina. A la tranquil·litat, la transparència i la bona temperatura del mar, s’hi ha d’afegir l’alt percentatge de iode que contenen les aigües d’aquest racó de la Costa Daurada, cosa que les fa especialment saludables.

Pont de França
La riera de la Bisbal, a ponent del nucli antic del Vendrell, baixa seca la major part de l'any, però algun cop, com va passar l'any 1913, el seu desbordament va causar importants destrosses. Per creuar la riera, la Diputació va construir l'any 1888 l'anomenat Pont de França, de tres arcades, on desemboca el carrer de les Quatre Fonts, que es la continuació extramurs del carrer Major.

Portal del Pardo
És una obra inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. És un edifici de dos cossos: un d'horitzontal i una torre vertical.
En època medieval el Vendrell era una vila emmurallada. La muralla tenia cinc portals, dels quals només se n’ha conservat el que s'obria al camí de Sant Vicenç de Calders, conegut com portal del Pardo. Està ubicat en un casal senyorial que duu la data de 1518.

Torre del Telègraf
Del segle XIX, és la torre número 54 de la línia de torres de Telegrafia Òptica civil, del ramal de València a Barcelona.

Torres del Puig i del Botafoc
La Tercera Guerra Carlina, els anys 1873-74, va ser molt intensa a la comarca del Vendrell. La necessitat de fortificar-se va induir a la construcció de torres de defensa, de les quals n'han restat dues en molt bon estat, la del Puig i la del Botafoc. La torre del Puig, situada estratègicament dalt d'un turó. I la del Botafoc es troba en un lloc privilegiat per assabentar-se des d'on podien venir les tropes.

11-12-2016


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024