Amposta 2006 recorda a través de l’Any Cabrera les tensions entre liberals i conservadors durant segle XIX


La Capital de la Cultura Catalana Amposta 2006 ha organitzat aquest dissabte, dia 8 de juliol, l’activitat que ha marcat el meridià de l’Any Cabrera, conjunt d’actes (exposicions, itineraris, conferències, etc.) que tenen lloc coincidint amb el dos-cents aniversari del naixement del cap carlí Ramon Cabrera, personatge de gran importància històrica i ben present encara en l’imaginari popular.
 
Promogut per l’Institut d’Estudis Comarcals del Montsià i coordinat per l’Institut Ramon Muntaner, l’activitat d’avui a la Capital de la Cultura Catalana 2006 s’ha iniciat amb una conferència del filòleg Màrius Carol, a la Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó d’Amposta. Posteriorment, el mateix conferenciant ha guiat el mig centenar de persones presents en una ruta per les muralles del Castell d'Amposta i la vora del riu Ebre, escenari de dures batalles entre carlins i isabelins, el segle XIX.
 
Amb la commemoració de l’Any Cabrera es pretén fer una tasca de difusió del significat de la seva figura i de la transcendència històrica, política i social de les tensions del segle XIX; posar al dia les aportacions sobre Ramon Cabrera, el carlisme i el seu entorn; realitzar un treball coordinat entre centres d’estudis, entitats culturals i persones estudioses, i remarcar la importància de les comarques centrals dels territoris de l’antiga Corona Catalanoaragonesa, alhora que enfortir els lligams dins d’aquest espai de cruïlla, més enllà de les demarcacions administratives.
 
La proposta de la celebració de l’Any Cabrera, que va ser una iniciativa dels centres d’estudis de les Terres de l’Ebre, el Priorat, la Franja, el Maestrat i els ports i que coordina l’Institut Ramon Muntaner, està sent àmpliament secundada per entitats, centres d'estudis, institucions i particulars d'arreu del territori. Un dels actes centrals serà la celebració del Congrés Internacional “Ramon Cabrera i el fenomen carlista”, que se celebrarà el mes d’octubre.

08-07-2006


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2019