Perpinyà elegida Capital de la Cultura Catalana 2008


Joan Pau Alduy, alcalde de Perpinyà

La ciutat de Perpinyà ha estat elegida com a Capital de la Cultura Catalana 2008 per un jurat constituït per Lluís Ferrer, rector de la Universitat Autònoma de Barcelona; Antoni Giró, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya; Francesc Xavier Grau, rector de la Universitat Rovira i Virgili; David Serrat, antic rector de la Universitat de Vic; Francisco Toledo, rector de la Universitat Jaume I de Castelló, i Imma Tubella, rectora de la Universitat Oberta de Catalunya, segons que ha informat avui el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela.
 
Perpinyà, el municipi més important de Catalunya del Nord amb 115.000 habitants i 68 Km2 de superfície, serà la cinquena capitalitat cultural catalana de la història, després de Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006 i Lleida 2007.
 
La candidatura de Perpinyà per a la capitalitat cultural va ser aprovada per unanimitat de totes les forces polítiques del consistori, en el Consell Municipal del 10 de juliol passat. Ha tingut també una gran adhesió ciutadana i de les entitats més representatives del territori. Alhora, Televisió Sense Fronteres-TDCAT farà un seguiment exhaustiu de la capitalitat.
 
Perpinyà realitzarà com a Capital de la Cultura Catalana 2008 un seguit d’activitats en els àmbits dels col.loquis, exposicions, concerts i espectacles, festes tradicionals, etc. La capitalitat s’articularà al voltant de la pacificació, de la pau i del pacifisme a través de la figura tutelar de l’Abat Oliba, abat de Ripoll i de Cuixà (1008), creador de la “Pau i Treva” i figura cabdal per la seva ciència, ascetisme i talent diplomàtic. Al seu voltant s’esmentaran els personatges emblemàtics de la Catalunya del Nord que varen il.lustrar aquest concepte de recerca de la pacificació, com són Francesc Eiximenis, filòsof inventor de la pau social i que fou patriarca de Jerusalem; el rabí perpinyanès Al Meiri, gran promotor del diàleg religiós; Miquel Giginta, fundador de les cases de la misericòrdia; Geroni Cros, autor del primer escrit pacifista, així com Walter Benjamín i Pau Casals, intel.lectuals i.lustres del segle XX.
 
Joan Pau Alduy, alcalde de Perpinyà, ha declarat en conèixer la designació de la seva ciutat com a capitalitat cultural que “estic molt il·lusionat i orgullós que Perpinyà hagi estat elegida com a Capital de la Cultura Catalana 2008. Representa per a nosaltres el resultat d’anys de feina i d’obstinació posats al servei de la nostra identitat, del nostre particularisme, del reconeixement del nostre territori. Representa també un repte apassionant quan el TGV (Tren de Gran Velocitat) unirà més que mai Catalunya del Nord amb la resta de Catalunya, on podrem posar de relleu els nostres valors europeistes i mediterranis, on es fa més real un espai mental i cultural interfronterer i bilingüe, esperançador i renovador. Vull agrair molt sincerament al jurat per haver elegit Perpinyà, sempre fidel a la seva història i identitat, és a dir Fidelíssima i Catalana”.
 
De la seva banda, Joan Maria Roig, alcalde d’Amposta, l’actual Capital de la Cultura Catalana 2006, ha felicitat Perpinyà per la seva elecció i ha expressat l'enorme satisfacció, tant personal com institucional, que produeix la designació de Perpinyà com a Capital de la Cultura Catalana 2008. “Personalment, pels lligams afectius que la meva família i jo tenim amb Perpinyà i la Catalunya del Nord i, institucionalment, perquè crec que aquesta encertada decisió permetrà impulsar, encara més, la indiscutible catalanitat de Perpinyà, amb profundes arrels vinculades als Països Catalans i també un esplèndid futur dintre de l'espai català. Des de l'Ajuntament de Perpinyà, amb l'impuls del seu alcalde Joan Paul Alduy, de Jaume Roura i d'altres, fa molt de temps que s'aposta per reforçar els vincles socials, econòmics i culturals amb el Principat”.

Joan Maria Roig ha afegit que “el nomenament de Perpinyà és el reconeixement d'aquest esforç, és la possibilitat de traspassar fronteres administratives, que no reals ni afectives. És, en definitiva, un extraordinari esdeveniment que segur que Perpinyà, amb la col.laboració també de les ciutats que com Amposta els hem precedit en la capitalitat cultural, transformarà en un èxit esplèndid”.

Xavier Sitjà, alcalde d’Esparreguera, vila que fou la Capital de la Cultura Catalana de l’any passat 2005, ha manifestat que "és un gran encert l’elecció de Perpinyà com a Capital de la Cultura Catalana 2008 perquè mostra la voluntat descentralitzadora i de traspassar fronteres polítiques de la capitalitat. Amb l'empenta i reconeixement que va agafant la capital cultural en cada nova edició, Perpinyà farà sens dubte un gran paper, que serà un digne pòrtic de l’arribada del TGV l’any 2009”.

Finalment, Xavier Sàez, tinent d’alcalde de Cultura de l’ajuntament de Lleida i president de l’Institut Municipal d’Acció Cultural de la que serà Capital de la Cultura Catalana 2007, ha expressat que “amb l’elecció de Perpinyà, el projecte Capital de la Cultura Catalana deixa ben clar quin és el veritable àmbit d’influència dels Països Catalans i, alhora, la mateixa ciutat declara la seva evident pertinença a un poble i una cultura, en definitiva a una nació. D’altra banda, vull felicitar a Perpinyà, una ciutat que podem considerar germana de Lleida ja que, en l’acció cultural, forma part de la Xarxa Transversal, una experiència que uneix diferents municipis catalans en un gran projecte de recerca i pensament i, històricament, formem part de les tres primeres ciutats que vam rebre la Carta de Població, juntament amb Tortosa, la qual cosa ens marca una identitat, un passat i un futur en comú, que ara simbòlicament escenificarem amb el traspàs de Lleida a Perpinyà de la torxa i el repte de representar durant tot un any la cultura catalana”.

La Capital de la Cultura Catalana s'adreça al domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior.

24-10-2006


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024