Pompeu Fabra, Pau Casals, Ramon Llull, Antoni Gaudí, Narcís Monturiol, Tecla Sala i Enric Prat de la Riba elegits els 7 savis de Catalunya



Pompeu Fabra (en l’àmbit de llengua i literatura); Pau Casals (música i arts escèniques); Ramon Llull (humanitats); Antoni Gaudí (arts plàstiques); Narcís Monturiol (ciències i tecnologia); Tecla Sala (economia) i Enric Prat de la Riba (política) han estat elegits els 7 savis de Catalunya, d’acord amb la votació popular en la qual hi han participat 21.137 persones, des del 7 d’abril i fins el 30 de maig de 2008. Un total de 175 candidats optaven a convertir-se en els 7 savis de Catalunya, els noms i la biografia de tots els quals es poden consultar en aquesta mateixa pàgina web.

Segons el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, l’elecció dels 7 savis de Catalunya “s’ha desenvolupat amb la voluntat de promoure i divulgar les personalitats catalanes que pel seu coneixement i saviesa han influït més en la història de Catalunya. Qualsevol dels 175 candidats que han optat a convertir-se en la persona més sàvia de Catalunya podia haver sortit elegit perquè totes elles i tots ells són persones que donen prestigi i rellevància internacional a la nostra nació mil.lenària”.

Informació del desenvolupament de l'elecció de les 7 persones més sàvies de Catalunya

L'organització Capital de la Cultura Catalana, en el marc de les seves activitats extraordinàries, desenvolupa l'elecció dels 7 savis de Catalunya, amb la voluntat de promoure i divulgar el coneixement de les personalitats catalanes que pel seu coneixement i saviesa han influït més en la història de Catalunya.

L'elecció dels 7 savis de Catalunya pren com a exemple la dels 7 savis de Grècia, denominació donada per la tradició grega a set personatges de l'antiga Grècia (620 ‚Äì 550 aC), famosos per la seva saviesa, constructors d'un ordre social que fa que la societat avanci pel seny i la intel·ligència.

El 7 savis de Grècia són personatges que representen un tipus de ciutadà que esdevé portaveu de l'esperit grec. Són figures que marquen el progrés en la civilització antiga. Entre altres, hi trobem filòsofs, estadistes, legisladors, poetes, jutges, estrategues, etc. Persones que posen la saviesa al servei de la societat.

La saviesa és un atribut de l'ésser humà, que li permet prendre decisions justes i equilibrades, i posar el coneixement en acció. La praxis de la saviesa enriqueix la societat i la fa avançar.

Els 7 savis de Grècia van deixar una sèrie d'aforismes i dictàmens memorables. Van ser els següents:

Bies de Priene

La majoria dels homes són dolents , és una frase que se li atribueix a aquest polític grec, famós legislador del segle VI aC.

Cleòbul de Lindos

Se li atribueix la màxima La moderació és el millor. Va governar com a tirà de Lindos, a la illa grega de Rodes, al 600 aC. També se li coneix el seu aforisme Acceptar la injustícia no és una virtut sinó tot el contrari.

Periandre de Corint

Com a tirà de Corint va intentar mantenir l'estabilitat política interna i va promoure la prosperitat del país durant els segles VII-VI aC. Va humanitzar i reglamentar el règim del treball dels esclaus, va protegir als camperols pobres i va reduir les despeses de la noblesa. La seva màxima és Sigues previsor amb totes les coses.

Pítac de Mitilene

Estadista grec (650 aC) que va governar Mitilena (Lesbos), juntament amb Mirsilo, que va intentar restringir el poder de la noblesa donant més protagonisme a les classes populars. L'aforisme que se li atribueix és Has de saber escollir l'oportunitat.

Quiló de Lacedemònia

Autor de la màxima No desitgis allò que és impossible . Polític del segle VI aC que va intentar millorar els sistemes per controlar millor els alts funcionaris de l'Estat. També se li atribueix la militarització de la vida civil dels espartans i l'educació castrense de la joventut.

Soló d'Atenes

Legislador i reformador social. Va promoure la màxima Res amb excés, tot amb mesura, per a guiar el comportament pràctic dels homes. Soló (640 aC ‚Äì 559aC) va adquirir fama com a legislador i reformador social a Atenes. Un altre aforisme atribuït a ell és No tinguis presa en cercar nous amics, però una vegada trobats no tinguis presa en desfer-te d'ells.

Tales de Milet

Matemàtic, filòsof, geòmetre, enginyer i polític dotat d'una gran saviesa pràctica i posseïdor d'una ingent quantitat de coneixements. La màxima que se li atribueix, que figurava en el frontis del temple d'Apol.ló, a Delfos, és Coneixe't a tu mateix.

Per tal de promoure el coneixement de la història i convertir-lo en un instrument a l'abast de tothom, l'elecció dels 7 savis de Catalunya es farà per votació ciutadana, igualment com es va fer l'elecció de les 7 meravelles de Catalunya, iniciativa impulsada també per l'organització Capital de la Cultura Catalana, l'any 2007. Les 7 meravelles de Catalunya van ser: la Sagrada Família de Barcelona; el conjunt monumental del Turó de la Seu Vella de Lleida; el conjunt arqueològic de Tàrraco; el centre històric de Vic; la catedral de Girona; el monestir de Sant Miquel de Cuixà, i el Celler Cooperatiu de Gandesa.

Cada setmana d'elecció, l'organització Capital de la Cultura Catalana posarà a votació 25 noms de persones considerades sàvies en la matèria objecte de votació, seleccionades prèviament. Els àmbits de votació són els set següents:

- Llengua i literatura

- Música i arts escèniques

- Humanitats

- Arts plàstiques

- Ciències i tecnologia

- Economia

- Política

Totes les candidatures de persones més sàvies de Catalunya, les quals necessàriament seran persones que ja han completat la seva existència vital, s'han seleccionat durant el període del 31 de gener al 10 de març de 2008.


Calendari d'elecció de les 7 persones més sàvies de Catalunya


07-04-2008 a 13-04-2008:

Elecció dels cinc finalistes, de l'àmbit de la llengua i literatura , d'entre els següents vint-i-cinc candidats (la biografia de tots els candidats la trobareu al final del calendari d'elecció):

Antoni Maria Alcover i Sureda
Maria Àngels Anglada
Josep Carner
Víctor Català
Joan Coromines
Salvador Espriu
Pompeu Fabra
Gabriel Ferrater
Josep Vicenç Foix
Joan Maragall
Maria-Mercè Marçal
Joanot Martorell

Ausiàs March
Francesc de Borja Moll
Jesus Moncada
Narcís Oller i Moragas
Manuel de Pedrolo
Josep Pla
Josep Sebastià Pons
Carles Riba
Mercè Rodoreda
Montserrat Roig
Joan Salvat-Papasseit
Màrius Torres
Jacint Verdaguer i Santaló
veure les biografies

14-04-2008 a 20-04-2008:

Elecció dels cinc finalistes, de l'àmbit la música i arts escèniques , d'entre els següents vint-i-cinc candidats (la biografia de tots els candidats la trobareu al final del calendari d'elecció):

Isaac Manuel Francisco Albéniz
Josep Andreu i Lasserre (Charlie Rivel)
Manuel Blancafort i de Rosselló
Josep Anselm Clavé i Camps
Joan Brossa i Cuervo
Maria Aurèlia Capmany
Pau Casals Defilló
Joan Pau Giné
Victòria Gómez Cima (Victòria dels Àngels)
Enric Granados i Campiña
Adrià Gual i Queralt
Àngel Guimerà i Jorge

Ignasi Iglesias Pujadas
Joan Lamote de Grignon i Bocquet
Oriol Martorell i Codina
Roseta Mauri i Segura
Frederic Mompou i Dencausse
Vicenç Montoliu i Massana (Tete Montoliu)
Xavier Montsalvatge i Bassols
Enric Morera i Viura
Fabià Puigserver i Plana
Josep Maria de Sagarra i de Castellarnau
Frederic Soler i Hubert (Serafí Pitarra)
Josep Maria Ventura i Casas (Pep Ventura)
Margarida Xirgu
veure les biografies

21-04-2008 a 27-04-2008:

Elecció dels cinc finalistes, de l'àmbit les humanitats d'entre els següents vint-i-cinc candidats (la biografia de tots els candidats la trobareu al final del calendari d'elecció):

Bonaventura Carles Aribau i Farriols
Jaume Balmes Urpía
Miquel Batllori i Munné
Francesca Bonnemaison i Farriols
Pere Bosch i Gimpera
Francesc Eiximenis
Josep Ferrater Mora
Joaquim Folch i Torres
Carme Karr  i Alfonsetti
Ramon Llull
Joan Margarit i Pau
Marta Mata Garriga

Apel·les Mestres
Bernat Metge
Manuel Milà i Fontanals
Juliana Morell
Ramon Muntaner  
Abat Oliba
Eugeni d’Ors i  Rovira
Francesc Pujols i Morgades
Baldiri  Reixac i Carbó
Jordi Rubió i Balaguer
Ramon Sibiuda
Jaume Vicens i Vives
Joan Lluís Vives i March
veure les biografies

28-04-2008 a 04-05-2008:

Elecció dels cinc finalistes, de l'àmbit les arts plàstiques d'entre els següents vint-i-cinc candidats (la biografia de tots els candidats la trobareu al final del calendari d'elecció):

Pere Blai
Miquel Blay i Fàbregas
Damià Campeny i Estrany
Ramon Casas i Carbó
Josep Clarà i Ayats
Leandre Cristòfol
Salvador Dalí
Lluís Dalmau
Lluís Domènech i Montaner
Marià Fortuny i Marsal
Pau Gargallo i Catalán
Antoni Gaudí i Cornet

Jaume Huguet
Josep Llimona i Bruguera
Aristides Maillol
Cèsar Martinell
Joaquim Mir i Trinxet
Enric Miralles i Moya
Joan Miró i Ferrà
Isidre Nonell i Monturiol
Josep Puig i Cadafalch
Santiago Rusiñol i Prats
Josep Lluís Sert i López
Joaquim Vayreda i Vila  
Lluïsa Vidal i Puig
veure les biografies

05-05-2008 a 11-05-2008:

Elecció dels cinc finalistes, de l'àmbit les ciències i tecnologia d'entre els següents vint-i-cinc candidats (la biografia de tots els candidats la trobareu al final del calendari d'elecció):

Dolors Aleu i Riera
Josep Algué i Sanllehí
Francesc Joan Domènec Aragó
Gerbert d’Aurillac
Ignasi Barraquer i  Barraquer
Francesc Bonet i Dalmau
David Cardús i Pascual
Creu Casas Sicart
Ildefons Cerdà i Sunyer
Margarida Comas i Camps
Josep Comas i Solà
Antoni Esteve i Subirana

Jaume Ferran i Clua
Pius Font i Quer
Eduard Fontserè i Riba
Maria Elena Maseras i Ribera
Narcís Monturiol i Estarriol
Mateu Josep Bonaventura Orfila i Rotger
Joan Oró
Antoni Puigvert i Gorro
Bartomeu Robert
Esteve Terradas i Illa
Josep Trueta i Raspall  
Ramon Turró i Darder
Arnau de Vilanova
veure les biografies

12-05-2008 a 18-05-2008:

Elecció dels cinc finalistes, de l'àmbit l' economia d'entre els següents vint-i-cinc candidats (la biografia de tots els candidats la trobareu al final del calendari d'elecció):

Enric Bernat i Fontlladosa
Miquel Biada i Bunyol
Jaume Casademont i Perafita
Lluís Carulla i Canals
Pere Duran i Farell
Artur Elizalde  i Rouvier
Narcís Feliu de la Penya i Farrell
Carles Ferrer i Salat
Laureà Figuerola i Ballester
Manuel Girona i Agrafel
Ernest Lluch i Martin
Francesc Moragas i Barret

Victorià Muñoz i Oms
Romà Perpinyà i Grau
Carles Pi i Sunyer
Simeó Rabasa i Singla
Frederic Rahola i Trèmols
Isidoro Roig i Pla
Mercedes Sabi Martínez
Tecla Sala Miralpeix
Dolors Sala i Vivé
Joan Sardà Dexeus
Jesús Serra i Santamans
Miquel Torres i Carbó
Josep Xifré i Casas
veure les biografies

19-05-2008 a 25-05-2008:

Elecció dels cinc finalistes, de l'àmbit la política d'entre els següents vint-i-cinc candidats (la biografia de tots els candidats la trobareu al final del calendari d'elecció):

Valentí Almirall i Llozer
Francesc Cambó i Batlle
Rafael Campalans i Puig
Ermessenda de Carcassona
Rafael Casanova i Comes
Teresa de Claramunt
Pau Claris i Casademunt
Lluís Companys
Marcel·lí Domingo i Sanjuán
Estanislao Figueras i Moragas
Ventura Gassol i Rovira
Josep Irla i Bosch

Jaume I, el Conqueridor
Francesc Layret i Foix
Francesc Macià i Llussà
Francesc Pi i Margall
Carles Pi i Sunyer
Dolors Piera i Llobera
Enric Prat de la Riba i Sarrà
Joan Prim i Prats
Francesc de Paula Rius i Taulet  
Antoni Rovira i Virgili
Manuel Serra i Moret
Josep Tarradellas i Joan
Ramon Trias i Fargas
veure les biografies

27-05-2008 a 03-06-2008:

Elecció dels 7 savis de Catalunya, entre els 5 finalistes de cada àmbit.

24-08-2008


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024